субота, 15. јун 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / USTAVNI SUD REPUBLIKE SRBIJE DONEO PRVU ODLUKU: LICU KOJE TRAŽI AZIL POVREĐENO PRAVO NA PRAVIČNO SUĐENJE
logo

USTAVNI SUD REPUBLIKE SRBIJE DONEO PRVU ODLUKU: LICU KOJE TRAŽI AZIL POVREĐENO PRAVO NA PRAVIČNO SUĐENJE

Ustavni sud Republike Srbije na sednici Velikog veća održanoj dana 30.10.2014. godine, usvojio je ustavnu žalbu Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila APC/CZA izjavljenu u korist tražioca azila i utvrdio da je Upravni sud Republike Srbije povredio pravo na pravično suđenje iz člana 32. stav 1. Ustava Republike Srbije.

Ustavni sud Republike Srbije doneo je odluku kojom je utvrdio da je licu koje traži azil u Republici Srbiji povređeno pravo na pravično suđenje zajamčeno članom 32. stav 1. Ustava Republike Srbije, poništio presudu Upravnog suda i odredio Upravnom sudu da donese novu odluku o tužbi tražioca azila podnetoj protiv Komisije za azil.

Ovo je prvi slučaj da je Ustavni sud Republike Srbije doneo odluku o usvajanju ustavne žalbe lica koje traži azil u Republici Srbiji. Ustavni sud Republike Srbije utvrdio je da u obrazloženju prvostepenog rešenja nisu navedeni ustavnopravno prihvatljivi razlozi za ocenu da tražilac azila nije lice kome se može dodeliti subsidijarna zaštita, što nije ispravljeno ni pred drugostepenim organom, kao ni Upravnim sudom Republike Srbije koji je u osporenoj presudi prihvatio kao pravilnu ocenu drugostepenog organa, ne dajući za to nikakve nove razloge.

logoapc

 

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …