уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / Upozorenje Mađarskoj zbog dece koja traže azil u tranzitnim zonama

Upozorenje Mađarskoj zbog dece koja traže azil u tranzitnim zonama

priredio: APC         foto: AP

STRAZBUR, 28. februara –  Konvencija Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarot konvencija) izdala je svoje preporuke o zaštiti dece koja traže azil u tranzitnim zonama na granici između Mađarske i Srbije mađarskoj policiji.

Prema zakonu koji je na snazi u Mađarskoj od marta 2017. godine, deca bez pratnje, koja traže azil, šalju se u tranzitne zone, umesto u institucije za zaštitu dece.

U saopštenju Saveta Evrope o predlozima mađarskim vlastima navodi se da bi vlasti trebalo da pruže jednaku zaštitu svoj deci koja traže azil, bez obzira na njihovo godište i stave ih u institucije za zaštitu dece, umesto u tranzitne zone, kako bi se smanjio rizik od seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja dece.

Jedan od glavnih problema dugačka lista čekanja za ulazak podnosilaca azila u Mađarsku, čime bi moglo da dođe do situacije u kojoj bi deci, za seksualne usluge, bilo nuđeno pomeranje na listi.

S obzirom na to da većina dece nema nikakva dokumenta, utvrđivanje starosti deteta se radi na osnovu kratkog pregleda i fizičkog izgleda. Mađarskim vlastima konvencija poručuje da uvedu alternativne i bolje mere provere godišta dece, kako se deca ne bi našla u tranzitnim zonama sa odraslima – što povećava rizik od seksualnog zlostavljanja.

Jedan od predloga je i da mađarske vlasti postave čuvare, socijalne radnike i drugo osoblje u tranzitnim zonama, koji bi ostvarili poverenje među decom i na taj način obelodanili i rešili bilo koje slučajeve seksualnog zlostavljanja u prošlosti, a sprečili buduće slučajeve u budućnosti.

Trebalo bi unaprediti uslove za život deci, obezbediti im pristup internetu i mobilnom telefonu, kako bi mogli da zatraže pomoć u slučaju problema, navodi se u saopštenju Saveta Evrope o predlozima mađarskim vlastima.

Deca bi, kako se dalje navodi, trebalo da imaju pristup prevodiocima, kao i kursevima mađarskog jezika i drugim aktivnostima.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …