уторак, 23. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Uhapšeni krijumčari na granici Albanije i Crne Gore

Uhapšeni krijumčari na granici Albanije i Crne Gore

IZVOR: Dan 13.avgust 2013.

Albanska policija kod grada Đirokastro je 13.avgusta 2013.godine uhapsila 43 Pakistanca i Marokanca koji su planirali da ilegalno pređu granicu sa Crnom Gorom, kako bi nastavili ka zapadnoj Evropi. Prema pisanju lokalnih medija grupu Pakistanaca i Marokanaca trebalo je da u Crnu Goru prevezu dvojica albanskih državljana, koji su takođe uhapšeni.

Ilegalni imigranti su prvo iz Grčke prešli u Albaniju, preko graničnog prelaza Kakavija, a planirali su da iz Crne Gore nastave ka zapadnoj Evropi.

U Albaniji je u poslednjih par dana u toku velika policijska operacija protiv ilegalne imigracije, nakon što je 8. avgusta 2013.godine zbog krijumčarenja Pakistanaca uhapšen crnogorski državljanin Nebojša Milošević, kome je istražni sudija u gradu Librahadzi odredio pritvor od 30 dana.

Prema izveštaju specijalne institucije EU za graničnu bezbednost, Frontex, Crna Gora je jedna od država na zapadnobalkanskoj ruti za ilegalnu trgovinu ljudima. U analizi rizika od ilegalne migracije na zapadnom Balkanu za 2012. godinu agencija Frontex je objavila dokument koji je nađen tokom sprovođenja istraga o ilegalnim prelascima granice, a u pitanju je bila rukom napisana ruta za ulazak u države EU preko crnogorske teritorije. Taj plan kretanja, kako je saopštio Fornteks, nađen je u Crnoj Gori i Albaniji 2011. godine i predstavlja pokazatelj ruta kojima se odvija ilegalna trgovina ljudima.

Frontex navodi da se ruta od Tirane i Skadra račva u dva smera – jedan preko graničnog prelaza Hani e Hoti, odnosno Božaja, a drugi preko Sukobina. Potom se dolazi do Podgorice, s tim što oni koji idu preko Sukobina, kako se navodi, treba da dođu u glavni crnogorski grad vozom iz Bara. U ovom rukom ispisanom planu kretanja dalje se pominje Cetinje, zatim naselje Đenovići u Herceg Novom, potom Sutorina koja se nalazi u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, zatim Dubrovnik, dubrovačko primorje, i konačno, aerodrom u Zagrebu.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …