Početna / Pravna pomoć / U Obrenovcu veliki broj izbeglica na otvorenom

U Obrenovcu veliki broj izbeglica na otvorenom

Tekst: APC  Foto: APC

Obrenovac, 07. jun 2019. – Veliki broj izbeglica koje smo sreli prilikom obilaska prihvatnog centra u Obrenovcu spavaju na otvorenom, bez pristupa smeštaju, hrani i zdravstvenoj zaštiti. Imaju problem sa stresom i anksioznošću kao posledicama nasilja, nehumanog tretmana i ilegalnih vraćanja u Srbiju iz Hrvatske i Bosne i Herecegovine.

Izbeglice su nam potvrdile da im nije dozvoljeno da uđu u prihvatni centar u Obrenovcu i ispričali su nam o sporadičnoj praksi uprave kampa da zaključavaju izbeglice, ne daju im hranu, čak ni vodu, nije im omogućeno  da održavaju higijenu, a često primenjuju silu kako bi zastrašili izbeglice i održavali strogu disciplinu kod 600-1000 izbeglica, koliko se trenutno nalazi u kampu u Obrenovcu.

Naš tim je u razgovoru sa njima podelio pravne savete kako bi bolje razumeli svoj pravni status, svoja prava, obaveze i mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se zaštitili, a psiholog predočio koji su mogući načini koji bi im pomogli da  se suoče sa svojom situacijom i da  pronađu snagu da se izbore sa situacijom u kojoj su.

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …