Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Sve više ilegalnih migranata u Makedoniji

Sve više ilegalnih migranata u Makedoniji

IZVOR: Al Jazeera 8.avgust 2013.

Makedonska policija tvrdi kako broj migranata u ovoj zemlji stalno raste, pogotovo u vreme ekonomske krize u Grčkoj.

Preko teritorije Makedonije u potrazi za boljim životom u zemljama Evropske unije svake godine pređe hiljade migranata, a veliki broj njih makedonska policija privede.

Budući da privremeni smeštaj migranata košta, makedonske vlasti pokušavaju sve kako bi problem krijumčarenja ljudi preko granice rešili u saradnji sa policijskim službama susednih zemalja.

Na granici Makedonije i Srbije migranti se okupljaju u blizini sela Lojane, na mestu koje su simbolično nazvali „Džungla” , gde žive u improviziranim uslovima,  spavaju na zemlji, sami prave hleb ili hranu kupuju u lokalnim prodavnicama.

„Hoću u Evropu! Hoću da živim na mestu gde će mi biti dobro, gde ću biti integrisan i gde ću živeti onako kako želim, zapravo gde ću moći da ispunim svoje snove”, kaže Ali Said, 19-godišnji migrant iz Senegala, koji je pre dve godine napustio svoju zemlju.

U Makedoniju je ušao preko Grčke, gde je neko vreme radio, a sada se nada da će ilegalno ući u Srbiju i nastaviti dalje prema Evropskoj uniji.

I Muhamed Alami iz Sudana i njegovi novi prijatelji iz Alžira žele da što brže napuste pogranično selo Lojane.

Muhamed Alami priča kako u Sudanu nema posla, a krajnji cilj mu je Velika Britanija, gde planira da završi elektrotehnički fakultet.

Priznaje i kako postoje mreže krijumčara između država, koje međusobno sarađuju, a da bi ušao iz Grčke u Makedoniju krijumčarima je platio 650 eura.

„Ako dugo vremena radiš kod kuće, zaradiš, platiš i ideš. Ponekad je teško, jer kad platiš čoveku za ilegalni put, a on uzme novac i ide napred, ne možeš ga stići”, žali se Alami.

Migranti u selo Lojane dolaze već tri godine, gde čekaju pogodan trenutak da ilegalno pređu granicu Makedonije i Srbije i produže put prema zemljama Evropske unije.

Na tom putu im pomažu i neki žitelji Lojana, pa je u jednoj policijskoj akciji sredinom jula 2013.godine privedeno šest stanovnika sela u čijim su kućama otkriveni migranti.

Makedonska policija iznosi podatke po kojima broj migranata koji ilegalno ulaze u Makedoniju stalno raste, pogotovo u vreme velike ekonomske krize u Grčkoj.

Iako Makedonija ima ugovor o migrantima sa EU, on se retko provodi. „To bi bio posebno veliki trošak za Makedoniju. Makedonija je potpisala sporazum sa Unijom o deportaciji ilegalaca koji budu pronađeni na teritoriji bilo koje države EU, a ilegalno su ušli iz Makedonije. Imamo preuzetu obavezu da ih primimo nazad u Makedoniju”, kaže Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonske policije.

Iz makedonske policije još kažu kako, iako postoji ugovor s EU, Grčka nije uvek spremna da primi migrante koji u Makedoniju ulaze preko njene južne granice, a kako je grčko-makedonska granica porozna ne vide rešenje za problem sve većeg priliva migranata.

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …