Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Foto: Image Images/H. Galuschka

Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila čl. 6 EU Direktive 2013/32/EU o postupcima za priznavanje i oduzimanje izbegličke zaštite, zato što je pristup azilnom postupku uslovila registrovanjem prvo namere za traženje azila u mađarskoj ambasadi u Ukrajini ili u Srbiji i potom samo po izdatoj dozvoli za ulazak u Mađarsku. U praksi je to značilo da niko ko je u Mađarsku ušao preko aerodroma ili granice nije mogao u Mađarskoj da traži azil, već bi morao izaći iz Mađarske i izraziti nameru za traženje azila samo u mađarskim ambasadama u Kijevu ili Beogradu i samo u slučaju dobijene dozvole da uđe u Mađarsku da traži azil mogao bi to zaista i da uradi!

Mađarske vlasti bi hapsile ljude koji bi sleteli i tražili azil na aerodromu u Budimpešti, ili po prelasku ograde sa Srbijom i automatski ih prevozili do granice sa Srbijom, uskraćivali prava da traže azil i ljude faktički gurali, tj. pushbackovali u Srbiju.

Sud je utvrdio da je takvo uslovljavanje izbeglica da zatraže azil samo uz isključivu dozvolu mađarskih vlasti van Mađarske, na isključivo dva određena mesta, značilo povredu efikasnog, lakog i brzog pristupa postupku azila te i sticanja prava na azil po članu 18 EU Povelje o ljudskim pravima.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …