четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Snoudenu privremeni azil u Rusiji

Snoudenu privremeni azil u Rusiji

IZVOR: Večernje novosti 1.8. 2013.

Edvard Snouden je 1.avgusta 2013. godine dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana. Njegov advokat Antalij Kučerena je izjavio da je Snouden od ruske Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi.

” Upravo sam mu uručio dokumenta Federalne migracione službe (FMS). Pomoću njih on može da izađe iz tranzitne zone” rekao je Kučerena novosti sa aerodroma Šeremetjevo, nakon čega je izjavio da je Snouden već napustio tranzitnu zonu i ušao na teritoriju Rusije.

Nakon skoro šest nedelja, najpoznatiji svetski uzbunjivač Edvard Snouden 1.avgusta 2013.godine je ušao na teritoriju Rusije. Sa tek stečenim statusom izbeglice on je taksijem napustio aerodrom u Moskvi. Privremeni azil koji je dobio će mu omogućiti da radi i putuje po Rusiji narednih godinu dana, nakon čega će Snouden moći da zatraži obnavljanje statusa azilanta.

Snouden se u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo nalazi od 23. juna 2013.godine , a 16.jula 2013.godine je zatražio privremeni azil u Rusiji.

Uz dokumenta Federalne migracione službe da je aplicirao za privremeni azil, Sonuden može da boravi na teritoriji Rusije i to u jednom od centara za tražioce azila dok se njegov zahtev razmatra.

Rok za razmatranje je tri meseca, uz mogućnost da se priduži za još tri meseca. Privremeni azil izdaje se na godinu dana i može biti produžen svake godine.

Njegova naredna lokacija nije poznata javnosti. Kako kaže njegov advokat, Anatolij Kučerena, Snoudenovo novo prebivalište ostaje tajna iz bezbednosnih razloga, pošto je njegov klijent najtraženiji čovek na svetu, kao i da će Snouden sam odlučiti gde će da ide.

Advokat Kučerena je dodao i da je Snouden pristao na uslov koji mu je postavio predsednik Rusije Vladimir Putin, a to je da će prestati da odaje tajne Sjedinjenih Država.

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …