Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Snimljen prvi film o Snoudenu
Snouden

Snimljen prvi film o Snoudenu

IZVOR: Večernje novosti , Fox News   2. jul 2013.

Četvorica filmadžija-amatera iz Hong Konga su uspeli da preteknu Holivud snimivši prvi film o odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, petominutni triler koji opisuje intrigu oko njegovog skrivanja u tom gradu. Film je objavljen u utorak 2. jula 2013.godine na sajtu Jutjub (You Tube).

Snimljen za manje od nedelju dana sa veoma malim budžetom, film zamišlja dramu koja se događala u Hongkongu i koja je dovela do Snoudenovog istupanja u javnosti sa podacima o američkim programima nadgledanja.

Snouden
 Edvard Snouden

Tridesetogodišnji Snouden, bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije CIA-e je napustio svoj posao IT tehničara u američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) i 20. maja 2013.godine otišao u Hong Kong odakle je počeo da objavljuje dokumenta o prisluškivanju koje je CIA sprovodila.

„Biti prvi koji je nešto uradio vezano sa time je potpuno neverovatno”, rekao je kinematograf i montažer Edvin Li. Film sa lokalnim glumcima i „drhtavom” kamerom koja podseća na filmove o Bornu postao je hit na Jutjubu.

„Ovo je špijunski film koji se razvija”, rekao je Li o filmu “Verax”, što je kodirano ime koje je Snouden dao sam sebi.

„Bilo je tu mnogo adrenalina, a sam stil snimanja je bio veoma gerilski”, objasnio je Li atmosferu diplomatskih intriga i tenzija koje su okruživale filmadžije, ali i Snoudena u Hongkongu.

Film je sniman na lokacijama gde se Snouden zaista i nalazio u gradu. U filmu se vidi i hotel Mira gde se Snouden prvobitno krio i odakle je dnevnim novinama “Gardijan” davao podatke.

Za Lija i njegov tim, pronalaženje glumca koji bi igrao Snoudena bio je jedan od najvećih problema.

„Bio nam je potreban neko ubedljiv za Snoudena”, rekao je on i objasnio da je sa kolegama napravio listu prijatelja koji mu “makar malo” nalikuju.

Odlučili su se za Endrua Kromika, američkog učitelja kome je samo bilo potrebno šišanje da bi ličio na Snoudena.

Pred kraj produkcije, Snouden je pobegao u Moskvu, gdje se i dalje nalazi. Naime, Snouden se od 23. juna 2013.godine nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma„Šeremetjevo”, odakle je zatražio politički azil od 21 zemlje. Poljska, Finska, Španija i Indija su 2. juna 2013.godine odbile da Snoudenu daju politički azil.

“Bili smo ponosni što je utočište našao u Hongkongu. Verovao je našem zakonu i da će ga naša Vlada zaštititi”, rekao je Li.

“Na kraju, razumeli smo da je uradio ono što je najbolje za njega”, rekao je Li i dodao da se ekipa nada da će Snouden pogledati film.

“Samo čekam komentar na Jutjubu tipa ‘momci, uradili ste dobar posao ispričavši moju priču'”, rekao je Li.

U međuvremenu, Holivud se sprema da smisli nove priče vezane za Snoudena.

Režiser akcija poput “Salt” i “Tihi Amerikanac” Filip Nojs navodno bi želeo da pretoči pravu potragu za Snoudenom u holivudski triler sa australijskim glumcem Lijamom Hemsvortom u glavnoj ulozi.

„Ovo je film koji se odvija pred našim očima, čak i ako ne možemo sve da vidimo”, rekao je Nojs.

 

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …