Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Sirijci preplavili okolinu Valjeva, spavaju u šumama i dvorištima vikendica
379006 azilanti-ispred-zgrade-policije01foto-predrag-vujanac f

Sirijci preplavili okolinu Valjeva, spavaju u šumama i dvorištima vikendica

IZVOR: Blic 16.septembar 2013.

Oko 30 izbeglica iz Afrike i Azije, od kojih je polovina iz Sirije, 16.septembra 2013.godine je ispred zgrade valjevske policije čekalo papire sa kojima će zakucati na već prebukirani Centar za smeštaj azilanata u Bogovađi. Dok ne dobiju krevet, tuš i obrok u Centru, posle meseci bežanja iz ratom zahvaćene domovine, Sirijce očekuju sve hladnije noći pod vedrim nebom, u šumarcima ili dvorištima vikendica u Bogovađi.

Svakodnevno u Srbiju stiže četrdesetak izbeglica iz afričkih i azijskih zemalja, od kojih je svaki treći iz Sirije. Dok iz valjevske Policijske uprave upozoravaju da se radi o “dramatičnom” povećanju broja azilanata, u Centru za njihov smeštaj u Bogovađi kod Lajkovca kažu da su već prebukirani i da se u njemu tiska 150 nevoljnika iz više od 30 zemalja “trećeg sveta”.

379006 azilanti-ispred-zgrade-policije01foto-predrag-vujanac f
                   Nema slobodnih mesta u Centru u Bogovađi

“U Siriji je postalo neizdrživo. Opasnost preti od metka, bombi ili otrovnih gasova. Borbe su neprestane, a više ni vladine trupe ni pobunjenici ne vode računa o sudbini civila. Morali smo da pobegnemo, a u Srbiju smo stigli posle tri meseca bežanja preko Turske, Grčke i Makedonije” pričaju mladići iz Alepa, dok čekaju da im policija izda papire, s kojima će se uputiti u Bogovađu.

Međutim, u tamošnjem Centru za prihvat azilanata, nekadašnjem odmaralištu beogradskog Crvenog krsta, svaki od 150 kreveta je već zauzet. Oko 50 azilanata, među kojima je najviše Sirijaca, mladića starosti između 20 i 30 godina, zbog toga su u šumarcima, napuštenim objektima ili dvorištima vikendica u Bogovađi.

Prednost za ulazak u Centar imaju žene sa decom i azilanti u teškom zdravstenom stanju, dok će muškarci morati da čekaju da neko od njihovih sunarodnika, ili izbeglica iz drugih država, ne napusti Centar ili nastavi put prema nekoj od zemalja EU.

“Trenutno nam je najvažnije da smo daleko od rata, ali već sedam dana čekamo mesto u kampu. Noći su sve hladnije, iz centra su nam dali ćebad, ali od hladne zemlje nas deli samo karton i najlon. Ponestaje nam i novca da kupimo hranu, željni smo da se okupamo posle toliko dana, da dođemo do interneta i saznamo da li su naše porodice još žive” u dahu priča Sirijac Muhamed, trenutno smešten u kolibi, u šumarku pored Centra u Bogovađi.

Situacija sa slobodnim mestima u prihvatilištu pogorlaša se tokom leta 2013.godine, kada je privatna kuća porodice Stojković u susednom selu Vračević, u koju su takođe bili smešteni azilanti, zatvorena pošto je istekao ugovor o zakupu koji su imali sa Komesarijata za izbeglice Srbije.

Još uvek nema ni naznaka kada bi, po ranijim najavama, za novi Centar za azilante trebala da bude preuređena nekadašnja kasarna u Maloj Vrbici kod Mladenovca, što bi rasteretilo azil u Bogovađi.

 

Pogledajte još

Vlada produžila privremenu zaštite za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće “Odluke o pružanju privremene zaštite u …