субота, 2. март 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Robija umjesto azila

Robija umjesto azila

Dnevni list Politika, 09.09.2012.

Odlukom pokrajinske vlade Koruške, preko noći je, po hitnom postupku, zatvoren dom za izbeglice „Saualm”, u Norijskim Alpima iznad gradića Felkermarkt – najozloglašenije utočište za ljude koji su, bežeći od rata i bede, zatražili azil u Austriji.

 

 

Zvanično, razlozi za zatvaranje doma i premeštanje takozvanih azilanata u drugi smeštaj bili su tehničke prirode. Neimenovana komisija zemaljske uprave navodno je ustanovila da je neodložna popravka centralnog grejanja, prozora i vrata, ali i kompletno renoviranje doma, pre dolaska zime.

Nezvanično, bilo je odavno poznato da je „Saualm”, kako su tamošnji mediji istakli, robijašnica. „Ljudi koji su bežali od bede, sanjajući o pristojnom životu u slobodi, zatočeni su poput teških kriminalaca”, izvestio je u komentaru najtiražniji austrijski dnevnik izvan Beča „Klajne cajtung”.

Komentar dnevnika odgovara činjenicama. Izbeglice su, doslovce, bile zatočene u, kaže se, smeštaju zatvorenog tipa. Naoružani pripadnici privatnog obezbeđenja – bezmalo trećina njih je, navodno, prethodno osuđivana zbog siledžijstva i zbog „srodnih” delikata – „usmeravala je dnevne aktivnosti” azilanata. Da bi praksa imala opravdanje pred zakonom, nedužne izbeglice su zbirno kvalifikovane – kao sumnjive ličnosti sklone kriminalu.

„Sinoć smo prvi put posle dugog vremena mirno spavali… Niko nas nije budio u noći, nisu nas obilazili čuvari sa režećim rotvajlerima na lancu”, izjavila je grupa azilanata iz Pakistana i Avganistana bečkom „Standardu”. Reporteru prestižnog bečkog dnevnika dodali su i da je hrana obilata, a da u povrću nema crva…

Prethodno su se nadležni opunomoćenik lokalne narodne kancelarije (ombudsman) i nekolicina lokalnih političara Socijaldemokratske stranke i Zelenih uverili u kulinarske veštine „Saualma”: hrana nije odgovarala sanitarnim propisima, što je utvrđeno na osnovu uzoraka koje su političari krišom izneli iz doma i dali na laboratorijsko ispitivanje.

Zanimljivo je da beda u kojoj su živeli azilanti – nedovoljna ishrana, namirnice sumnjivog kvaliteta, nezadovoljavajući higijenski uslovi i zakidanje na obimu od pokrajinske blagajne plaćene nege – nije bila rezultat nedovoljnog finansiranja, već su budžeti preusmeravani u druge tokove.

Finansijska inspekcija je već u prvom izlasku na teren ustanovila da je privatno vođeno utočište doma „Saualm” prošle godine ostvarilo dobit, po bilansu, od oko dve stotine hiljada evra. Inspektori, međutim, sumnjaju da je zatajena dobit višestruko veća. Pride, kako je „Politika” saznala u javnom tužilaštvu u Klagenfurtu, predmet istrage je i uloga zemaljske uprave pri osnivanju ovog doma. Vlasnica je 2009. godine od pokrajine Koruške otkupila nekadašnji ferijalni dom za maloletnike – petnaest hiljada kvadratnih metara stambenog prostora i zeleni areal oko doma, po ceni od 75.000 evra koju je trebalo isplatiti u tri rate. Istovremeno, dobila je „bonus” od pokrajinske vlade u visini od četiri stotine hiljada evra…

Ko se obogatio na azilantima? U Koruškoj se, javno ili skriveno, upire prstom na tamošnje, vladajuće, naslednike Jerga Hajdera. Međutim, koruški dom za azilante nije jedini primer za izrabljivanje azilanata. Takođe, koruška vlada nije jedina pokrajinska uprava koja se suočava sa optužbama ove vrste. Slični slučajevi u minulih nekoliko godina zataškani su u pokrajinama Gradišće, Gornja Austrija, ali i u domu Grada Beča za azilante, smeštenom u Trajzkirhenu, u pokrajini Donja Austrija.

Paralelno sa razotkrivanjem skandala u smeštaju za azilante, na pomolu je još jedna afera u istom okruženju. Na zahtev Zelenih, javno tužilaštvo u Beču pokrenulo je istragu o zakidanju na obimu medicinske nege i na obračunu lekova koji nikada nisu prosleđeni bolesnim azilantima.

Ministarka unutrašnjih poslova je, posle višemesečnog okolišanja da preuzme mere i prebacivanja odgovornosti sa saveznog ministarstva na pokrajine, obećala da će preduzeti sve što je u njenoj nadležnosti ne bi li se situacija iz korena izmenila. Opozicija, tim povodom, pita da li se savest ministarke probudila, ili je njena reakcija usledila zbog pretnje Zelenih da će slučaj izneti pred Evropski parlament?

Pogledajte još

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Foto: Image Images/H. Galuschka Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila …

Važne informacije za izbeglice iz Ukrajine,

pomažemo u ostvarivanju privremene zaštite.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila pruža besplatnu pravnu pomoć u ostvarivanju privremene zaštite

ili traženju azila za Ukrajinske izbeglice u Srbiji.

Privremena zaštita se ne ostvaruje samim ulaskom i boravkom u Srbiji.

Da bi ste ste ostvarili prava iz privremene zaštite u Srbiji,

potrebno je da preduzmete niz pravnih koraka u kojim će vam pomoći pravnici našeg centra u skladu sa Zakonom o azilu

i privremenoj zaštiti i sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

 

 

Vlada produžila privremenu zaštite

za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće

“Odluke o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine”

koja je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 21/2023 od 17.3.2023. godine.

Ista Dopuna Odluke je stupila je na snagu u subotu, 18.3.2023. godine.

Privremena zaštita se produžava na period od godine dana, tačnije do 18.03.2024. godine.

Sva lica koja su do sada već ostvarila privremenu zaštitu kao i ona koja to još nisu uradila je potrebno

da se obrate našem Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila kako bismo im pomogli

da dobiju nova rešenja i nove lične karte.

 

 

Registracija i prava lica iz Ukrajine pod

privremenom zaštitom u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Ko su lica iz Ukrajine kojima je odobrena

privremena zaštita u Srbiji

 

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Uslovi za ulazak u Srbiju za izbeglice iz Ukrajine

Preuzmite informacije na engleskom ili Srpskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download SRB

Download UKR

 

 

 

 

Informacije za izbeglice iz Ukrajine

APC/CZA je uradio kratki informator za izbeglice koje beže iz Ukrajine, a vezano za:

ulazak i boravak u Srbiji; prijavu boravka i traženje azila u Srbiji; smeštaj izbeglica u Srbiji;

pomoć za izbeglice dok borave u Srbiji.

 

Preuzmite informacije na engleskom ili ukrajinskom jeziku:

Download EN

Download UKR

 

 

 

 

Humanitarna pomoć izbeglicama

iz Ukrajine