Početna / GALERIJA / VIDEO / Rešite problem azilanata

Rešite problem azilanata

IZVOR: B92 9.novembar 2013.

U Bogovadji, kod Lajkovca 9. novembra 2013. godine je održan protest meštana tog i još dva sela, koji traže da država hitno reši problem smeštaja azilanata.

Protest je trajao jedan sat uz blokadu centralne seoske raskrsnice i okupio je oko 200 meštana Bogovadje, Donjeg Lajkovca i Vračevića.

Njima problem predstavljaju azilanti van Centra za smeštaj u Bogovadji, koji se snalaze po šumama, a dešava se da obiju i prazne vikendice kako bi ozbezbedili prenoćište i sklonili se u hladnim noćima.

U Centru za azilante u Bogovadji, koji ima 170 kreveta, smešteno je 180 osoba, a na podeli lanč paketa 9.novembra 2013.godine, što im je jedini obrok, bilo je 350 azilanata koji nemaju krov nad glavom.

U Bogovadji ima 279 meštana i 100 vikendica, što je manje od azilanata bez smeštaja, koji tu svakodnevno dolaze.

Protestu u Bogovadji nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave niti iz drugih državnih organa iako su bili pozvani.

Organizatori skupa zatražili su da Komesarijat za izbeglice Republike Srbije povuče oglas za prikupljanje ponuda za izdavanje objekata za dodatni smeštaj azilanata, koji traje do 22. novembra 2013.godine.

Oni su najavili radikalizaciju protesta i blokadu Ibarske magistrale ako nadležni državni organi brzo ne reše problem smeštaja azilanata iz Azije i Afrike, koji su se u Srbiji našli na putu ka zemljama EU.

Sličan problem pre godinu dana (krajem 2012.godine) privremeno je rešen zakupom jedne kuće u Vračeviću, koja je kasnije zatvorena pod pritiskom meštana
i lokalne samouprave iz Lajkovca.

Pogledajte još

Krijumčarenje – posledica politike zidova i utvrđivanje Evrope

Izvor: N1 Video: N1 Beograd, 6. mart 2023– U emisiji Global focus na televiziji N1, gostovali …