субота, 15. јун 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / Reakcije povodom krize sa migrantima i izgradnje zida na srpsko-mađarskoj granici
Presevo i Goca

Reakcije povodom krize sa migrantima i izgradnje zida na srpsko-mađarskoj granici

IZVOR: B 92  14. jul 2015.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je 14. jula 2015. godine, komentarišući podizanje zida na granici s Mađarskom, da se Srbija ponaša pristojno i da ne želi da kvari odnose s tom zemljom. ” Neki sebe ograđuju, a Srbiju ne ograđuju” rekao je Vučić novinarima upitan da komentariše početak podižanja ograde na srpsko-mađarskoj granici kako bi se sprečio ilegalni ulazak migranata. Vučić je rekao da je Srbija otvorena zemlja u koju je svako dobrodošao. “U Srbiji gotovo da nema granica. Srbija je sigurna zemlja i za Nemačku i za druge evropske zemlje – rekao je Vučić.

On je naveo da su migranti u Srbiji primljeni na najbolji način.”Možete da se stidite uvek samo sopstvenih poteza, a ne možete da se stidite tuđih”rekao je Vučić dodajući da će sutra ili narednih dana posetiti Preševo gde će obići prihvatni centar za migrante u tom gradu.

“Uprkos otvaranju novog Prihvatnog centra u Preševu situacija sa migrantima je i dalje kritična” izjavila je Gordana Vukašin iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA.

Presevo i Goca

 

“Treba da se pohvali odluka države da otvori novi Prihvatni centar u Preševu koji pomaže u pogledu urgentnog smeštaja i pružanja zdravstvene zaštite tražiocima azila, medjutim to je samo privremeno rešenje i posmatrajući trenutnu situaciju svakako da će trebati da se otvaraju novi kapaciteti, da se izdaju isprave za tražioce azila”, dodala je Vukašin.

Kapacitet novog centra u Preševu je 300 mesta, dok dnevno preko makedonske granice udje između 500 i 1 000 migranata.

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …