недеља, 14. јул 2024.
sren
Početna / RADIONICE / Radionica pravljenja porodičnog stabla sa maloletnicima bez pratnje u ZVDO
porstm

Radionica pravljenja porodičnog stabla sa maloletnicima bez pratnje u ZVDO

U okviru projekta Enhanced Legal and Psychosocial Protection of Asylum Seekers and Refugees in Serbia koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije, tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) sastavljen od psihologa, pedagoga i prevodioca redovno realizuje interkulturalne radionice sa maloletnicima bez pratnje koji su smešteni u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd (ZVDO).

Na jednoj od interkulturalnih radionica koja je realizovana 07. oktobra maloletnici bez pratnje su pravili porodična stabla gde su imali priliku da predstave svoje porodice i da govore malo više o tipičnim odnosima u avganistanskim i pakistanskim porodicama. Svi učesnici imaju velike porodice, u proseku po 8-10 članova po porodici. Otac je glava porodice i u svim porodicama se poštuje hijerarhija, odnosno stariji imaju više prava od mlađih. Sa druge strane, žene su u podređenom položaju i nemaju slobodu izbora. Žene zavise od muževa, ćerke od očeva i braće. U poređenju sa srpskim porodicama, prema rečima učesnika, avganistanske i pakistanske porodice se uvek drže zajedno i pomažu jedni drugima.

porstm

Pored interkulturalnih radionica, APC/CZA tim u ZVDO-u redovno realizuje i individualna i grupna psihološka savetovanja gde maloletnici mogu da podele svoje brige i probleme i da pronađu konstruktivan način za njihovo rešavanje.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …