Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Puni kapaciteti za smeštaj azilanata

Puni kapaciteti za smeštaj azilanata

IZVOR: Tanjug 28.januar 2014.

Komesarijat za izbeglice i migracije i policija su tokom noći i jutra između 27. i 28. januara 2014. godine organizovale akciju tokom koje su zbrinule oko 150 azilanata koji su bili na otvorenom, izjavio je danas predstavnik  Komesarijata Vladimir Cucić.

On je rekao i da su, posle opsežne akcije pronađene verovatno sve osobe koje su noć sa niskim temperaturama provodile na otvorenom, kao i da pretpostavlja da ih više nema po šumama i poljima.

Cucić je naveo i da su neki od njih smešteni u centre za azil i druge objekte u Bogovađi, Obrenovcu, Tutinu i Sjenici a da su oni koji nisu imali regiulisani status azilanata prebačeni u prihvatilište u Padinsku skelu radi utvrđivanja indentiteta.

On je upozorio i da su kapaciteti za smeštaj azilanata gotovo prepuni i da je ostalo možda još dvedesetak mesta za urgentni smeštaj, ukoliko bude potrebe za tim za izbeglice iz uglavnom afričkih i azijskih zemalja.

U valjevskoj bolnici zbog promrzlina, visoke temperature i tuberkuloze smeštena su trojica azilanata koji su lekarima preneli da su iz Eritreje i Somalije.

“Tri osobe su juče, od 14 do 22 sata primljene u bolnicu i sve su medicinske zbrinute”, rekla je portpraol te medicinske ustanove Kristina Parametić.

Ona je dodala da je jedna osoba ima promrzline stopala i šaka, da je kod druge osobe utvrđeno da buluje od tuberkulotze dok je treća osoba smeštena na infektivnom odelenju sa viskom temperaturom.

Prema njenim rečima, sve tri osobe govore engleski, a lekarima su dvojica od njih preneli da su iz Eritreje dok je jedna osoba rekla da je iz Somalije.

Pogledajte još

Vlada produžila privremenu zaštite za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće “Odluke o pružanju privremene zaštite u …