четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / Psihološka pomoć / Psihološko savetovanje sa tinejdžerkama u Bogovađi
arezo

Psihološko savetovanje sa tinejdžerkama u Bogovađi

APC/CZA pruža individualno i grupno psihološko savetovanje u svim centrima za azil i prihvatnim centrima u Srbiji. U okviru posete centru za azil u Bogovađi organizovano je individualno psihološko savetovanje sa tinejdzerkama koje putuju sa svojim porodicama ili rođakama.

Primećeno je da se ova grupa tražilaca azila nalazi u osebno osetljivom položaju upravo zbog neprepoznavanja njihovog specifičnog razvojnog stadijuma i konflikata koje on prirodno donosi bez obzira na životne okolnosti, a koje tinejdzerkama iz Avganistana i Sirije zapravo još dodatno otežavaju odrastanje.

arezo

Razgovarano je o svađama sa roditeljima koji su iz njihove perspektive previše zahtevni, tradiciji ugovorenih brakova od koje pokušavaju da pobegnu, fizičkom izgledu, odbacivanju svoje kulture i prihvatanju nove, kao i o društvenoj prihvaćenosti i potrebi za pripadanjem. Arezo je posebno pogodila situacija u kojoj se nalazi. Navela je kako se ne seća kada je poslednji put bila srećna i da misli da “nikad više neće biti ista”. Često plače, povlači se u sebe, svađa se sa roditeljima.

Osim toga, dodatno se oseća povređeno jer se posvađala sa prijateljicama iz kampa, koje je sad ogovaraju i smeju joj se iza leđa. Nakon savetovanja Arezo se umirila, bolje razumela promene kroz koje prolazi kao i stepen svoje odgovornosti, i osetila se samopouzdanom i motivisanom da reši konflikt sa drugaricama.

Pogledajte još

APC učestvuje na sastanku EUAA o zaštiti dece na Malti