недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / Socijalno-integracijska pomoć / Povezivanje srednjoškolaca i dece izbeglica.

Povezivanje srednjoškolaca i dece izbeglica.

APC/CZA godinama radi na povezivanju mladih iz lokalnih sredina u kojima borave izbeglice – učenicima, studentima, aktivistima – i samih izbeglica jer verujemo da je veoma važno stvarati prilike za susret, za razmenu iskustava i mišljenja, za prevazilaženje nepoznanica, suočavanje sa predrasudama. Upoznavanje dece i mladih sa azilnim pričama, upoznavanje vršnjaka koji dolaze iz druge zajednice stvara deci nova iskustva, razvija empatiju kod dece, podstiče ih na solidarnost.

Jedan od primera je i povezivanje učenika VI Beogradske gimnazije sa decom izbeglicama iz Avganistana koje smo ostvarili. Nakon zajedničke radionice upoznavanja u APC/CZA, dvoje beogradkih srednjoškolaca su, pod utiskom kako dečak i devojčica iz Avganistana govore srpski jezik, kako se trude da upoznaju Beograd, da razumeju domaću pop kulturu, da imaju iste želje kao njihovi vršnjaci iz Srbije, snimili kratak film. Obišli su zajedno njihova omiljena mesta u Beogradu, proveli zajedno slobodno vreme.

Zajednički smo motivisali dvoje dece iz Avganistana da konkurišu svojim crtežima na poziv “Dobro došli u moju zemlju” koji su organizovali UNHCR Srbija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Šesta beogradska gimnazija.

Devojčica iz Avganistana je osvojila prvu nagradu u takmičenju dece izbeglica.

Ovo je početak divnog prijateljstva i dobrodošlice za decu izbeglice, koje ćemo pomagati i podsticati kao i do sada.

U videu pogledajte prilog sa dodele nagrada

 

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …