недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Poslednji trendovi po pitanju azila u Evropi

Poslednji trendovi po pitanju azila u Evropi

EASO- Evropska kancelarija za podršku azilu 08.07.2014.

U prvih pet meseci 2014. godine došlo je do povećanja broja zahteva za azil u zemljama Evropske unije od 19 % u poređenju sa prvih pet meseci 2013. godine. Ovo povećanje prati i porast broja zahteva za azil od 30 % u 2013. godinu u poređenju sa 2012. godinom.

U poređenju sa prošlom godinom u 2014. godini se pojavljuju i neki novi trendovi po pitanju azila. Broj sirijskih izbeglica je nastavio da raste i u 2014. godini. Tokom 2014. godine je došlo do znatnog porasta broja Eritrejaca koji pristižu preko Italije i traže azil većinom u Nemačkoj, Norveškoj, Holandiji i Švedskoj. Do promene je došlo i po pitanju građana Ruske Federacije, čiji broj zahteva za azil je značajno opao u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu.

Od marta 2014. godine došlo je do povećanja broja ukrajinskih državljana koji su podneli zahtev za azil u zemljama Evropske unije Norveskoj i Švajcarskoj. U proteklih dvadeset godina prosečan broj podnetih zahteva za azil u zemljama EU od strane ukrajinskih državljana je bio oko 100 na mesečnom nivou dok je marta do maja 2014. godine podneto preko 2 000 zahteva za azil od strane Ukrajinaca u zemljama EU.

U okviru Sistema ranog upozorenja i pripravnosti (Early warning and Preparedness System) koji funkcioniše u okviru Evropske kancelarije za podršku azilu (EASO) tokom 2014. godine počelo je prikupljane operativnih podataka od država članica o različitim aspektima Zajedničkog evropskog sistema azila (Common European Asylum System – CEAS). Prikupljane podataka je dovelo do mnogo bržeg prikupljanja i komparativnog upoređivanja podataka o praktičkom funkcionisanju Zajedničkog evropskog sistema azila. Brže kvalitetnije upoređivanja podataka vodi ka većem razumevanju između država članica, Evropske kancelarije za podršku azilu i Evropske komisije. Trenutno su službenici Evropske kancelarije za podršku azilu na terenu u četri države Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Kipru sa ciljem poboljšanja razmene operativnih i statističkih informacija.

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …