среда, 6. децембра 2023.
srsren
Početna / NOVOSTI IZ APC / Okrugli sto- Izazovi integracija tražilaca azila i lica koja su dobila zaštitu Republike Srbije
1

Okrugli sto- Izazovi integracija tražilaca azila i lica koja su dobila zaštitu Republike Srbije

Okrugli sto sa temom “Izazovi integracije tražilaca azila i lica koja su dobila zaštitu Republike Srbije” održan je u okviru projekta “Šta znamo a šta ne znamo jedni o drugima” 29.novembra 2013. godine u Domu mladih u Lajkovcu. Učesnici su bili predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija iz Lajkovca i Beograda kao i NVO Atina koja je partner APC/CZA na projeku.

Tokom susreta predstavljeni su primeri dobre prakse uspostavljanja interkulturalnog dijaloga koju neguje APC/CZA u saradnji sa lokalnim akterima u Lajkovcu, uvođenja fenomena migracija i azila u školski kurikulum, iskustvima sa inkluzijom izbeglica, značaju ustanova obrazovanja i kulture u procesu integracije tražilaca azila i drugih migranata kao i rizicima i osetljivom položaju migranata.

01

Tri ključne tačke razgovora bile su potreba za stručno osposobljavanjem profesionalaca koji rade u ustanovama koje su uključene u azilni sistem, nepoznavanje problema i fenomena azila od strane dece i nastavnika, nepoznavanje jezika i specifičnosti kultura iz kojih migrant dolaze kao i već postojeći problem i predrasude prema Romima i drugim osetljivim grupama.

Projekat se realizuje u okviru programa “Borba protiv diskriminacije i unapređenje položaja osetljivih kategorija stanovništva” Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije.

Fotografije sa okruglog stola možete pogledati ovde.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …