четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Očekuje se saslušanje osumljičenog za teroristički napad u Nigeriji

Očekuje se saslušanje osumljičenog za teroristički napad u Nigeriji

Lagos.

Saslušanje osumljičenog Henri Okah-a za smrtonosne bomaške napade u Nigeriji zakazano je za utorak. Po rečima njegovog advokata sud je ročište pomerio za utorak zbog straha za njegovu bezbednost u pritvoru. Okah se nalazi u zatvoru u Johanesburgu, međutim njegov advokat zatražio je da se odvoji od ostalih zatvorenika, iz razloga bezbednosti.

 

Okah je optužen za terorističi napad. Sumnja se da je uticajni član grupe koja je preuzela odgovornost za bombaške napade u kojima je poginulo 12 ljudi, a ranjeno 50. Pokret za emancipaciju delte Nigera, poznat kao MEND, izdao je saopštenje u subotu tvrdeći da je na ovaj napad upozorio Vladu.
Nigerijska obaveštajna služba izjavila je uhapšeno devet ljudi, koji se odovode u vezu sa eksplozijom koja se dogodila u petak u glavnom gradu Abudži. I dalje je u toku potraga za dva lica, identifikovanih kao Čima Orlu i Ben Džesi koji se optuženi da su nalogodavci napada.
Međutim izvori bliski MEND-u, tvrde da se za tu dvojicu ne zna da su MEND operativci, niti da su aktivni u okviru tog pokreta. Takođe su izrazili zabrinutost zbog hapšenja ostale devetorice, podvlačeći da je to reč o „pokušaju nigerijske Vlade da se predstavi efikasnom”.
Do napada je došlo prilikom proslave pedesetogodišnjice nezavisnosti Zapadno-afričke države. Pokret MEND krivi Vladu za gubitke.
„Gubici života rezultat su neodgovornog stava Vladinih bezbednosnih snaga”, izjavio je portparol MENDA. Snage bezbednosti upozorene su sat vremena pre prvog bombaškog napada, kada im je rečeno da udalje građane od parkinga, sto nije urađeno”, nastavio je u saopštenju.
Portparol predsednika, Imo Niboro, nazvao je akciju „terorističkim napadom koji je organizovan sa ciljem da ometa proslavu godišnjice”.
MEND predstavlja krovnu organizaciju sastavljenu od nekoliko pobunjeničkih grupa, koja deluje u delu Nigera bogatom naftom. Godinama se bori protiv Vlade, zalažući se za pravedniju podelu naftnog bogatstva zemlje.
Po rečima predstavnika MENDA, Okah je već par puta bio privođen od strane vlasti u Južnoj Africi gde živi, pod sličnim optužbama, ali je negirao svoje učešće. „Iako Okah nikada nije bio uključen ni u jednu operaciju MENDA, već par puta je bio privođen sa takvim optužbama”, navodi se u saopštenju MENDA.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …