недеља, 14. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / Novi zakon pooštrava uslove za azil u Francuskoj

Novi zakon pooštrava uslove za azil u Francuskoj

izvor: Rojters   foto: (AP Photo/Thibault Camus)

 

PARIZ,23. aprila – Donji dom francuskog parlamenta odobrio je sinoć, velikom većinom glasova, kontroverzni zakon koji pooštrava pravila o azilu.

U korist zakona glasalo je 228 članova parlamenta, 139 je bilo protiv, 24 uzdržano, a rasprava o zakonu trebalo bi da se nastavi u junu u Gornjem domu, odnosno Senatu, prenosi Rojters.

Prema tom zakonu, vreme kada se ilegalni migranti mogu držati u pritvoru se povećava na rok do 90 dana, skraćuje se rok za podnošenje zahteva za azil, a ilegalni prelazak granice kažnjava jednogodišnjom kaznom zatvora ili novčanom kaznom.

Zakon olakšava maloletnicima da dobiju azil i ima za cilj da prepolovi vreme potrebno da vlasti obrade bilo koji zahtev za azil.

Kako se navodi, predlog zakona su kritikovale grupe za zaštitu ljudskih prava i levičarske stranke, a bilo je podela i u stranci predsednika Emanuela Makrona u kojoj je jedan član stranke glasao je protiv zakona, dok je 14 bilo uzdržano.

Lider desničarske stranke Nacionalni front Marin Lepen i članovi njene stranke glasali su za neke članove spornog zakona.

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …