четвртак, 30. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / Nove muke porodice male Medine u Hrvatskoj

Nove muke porodice male Medine u Hrvatskoj

Zagreb,20.aprila – Porodica nesrecne šetogodišnje djevojčice Madine Hosseini iz Avganistana koj je poginula na srpsko-hrvatskoj granici, kada ih je hrvatska policija vratila do pruge i poslala da hodaju nazad u Srbiju, a pospano i namučeno dete u mraku udario voz, dalje muku muči sa svojim pravima u Hrvatskoj.
Posle smrti male Medine, čiji je pravni zastupnik u Srbiji bio APC, kada je pomogao da se utvrde okolnosti pod kojima je devojčica poginula, ova porodica sa jedanaestoro, od toga petero maloletne, dece je još jednom vraćena iz Hrvatske, a onda je pre mesec dana ponovo ušla u Hrvatsku i uspela da zatražili međunarodnu zaštitu i azil.
Primljeni su u Tranzitni prihvatni centar za strance Tovarnik, medjutim, kako tvrdi njihova adokatica Sanja Bezbradica Jelavić, a na osnovu poruka najstarije devojčice iz porodice Hoseini,reč je o objektu zatvorenog, zatvorskog tipa. Porodica je,kako su preneli tvrdnje Sanja Bezbradica Jelavić smeštena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vreme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata sa pružaocima pravne pomoći.
Istovremeno Sanju Bezbradica Jelavić je MUP obavestio da im ona – ne može biti pravni zastupnik, jer punomoć za pravno zastupanje potpisana u Srbiji, a istovremeno je i zastupnik porodice u tužbi protiv nepoznatih policijskih službenika u MUP-u Hrvatske koji se terete da su prouzrokovali smrt maloletne djevojčice Madine , što je navodno protivpravno.
O ovom slucaju obavešten je Europski sud za ljudska prava koji je advokatima porodice Hoseini dostavio odluku o privremenoj meri u kojoj nalaže MUP-u da porodicu odmah smesti u sredinu gdeneće biti izloženi nehumanom ili ponižavajućem postupanju, te izražena nada  da Hrvatska neće deportirati porodicu u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja im je Sud uputio.
Ova mera još nije primenjena, ali kako su na konferenciji za štapmpu koju su organizovali Are You Syrious (AYS-u) te Centar za mirovne studije (CMS) saopsstili aktivisti ovih organizacija, njih policija progoni, kako tvrde, sa namerom da pokušavaju da sakriju da su policijski službenici krivi za smrt djevojčice Madine.

Oni su opisali situacije koje smatraju prijetnjom Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedna od takvih su najave MUP naTwitter profilu da su policajci banuli na vrata s pozivom na informativni razgovor
Sanja Bezbradica Jelavić, tvrdi, da je pokušala stupiti u kontakt sa porodicom, međutim, od policije je dobila odgovor kako prema njihovom saznanju ona nije njihov pravni zastupnik, a u njenu advokatsku kancelariju je poslat PN USKOK kako bi proverio potpise punomoćja.

Takođe, tri aktivistice su, recceno je na konferenciji za štampu, pozvane na informativni razgovor u policiju, a protiv  volontere oraganizacije Are You Syrious pokrenut je prekršajni postupak zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku granice Madininoj porodici, iako je nakon što se porodice Hoseini javila, AYS-u , volonter je kontaktirao policiju i zajedno s njima stupio u kontakt s porodicom, rekli su na konferenciji za štampu.

Zbog svega navedenog, organizacije su najavile da će od skupštinskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost, kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražne komisije, koja bi trebalo da ispita kako „policija tako grubo zloupotrebljava represivni aparat prema aktivistima i advokatima za ljudska prava“.
Najavljeno je i da će o svemu ovome obavestiti nadležna tela Veća Evrope, Evropske komisije i Evropskog parlamenta i upozoravaju da ovakve „prakse nespojive su sa skorim predsedanjem RH Većem Evrope kao i pripremama za ulazak Hrvatske u Šengen zonu“.

Uz to AYS, CMS i advokati traže da MUP što pre prrimeni meru koju je donio Evropski sud za ljudska prava, pusti porodicu na slobodu i smjesti ih u siguran smeštaj otvorenog tipa, te im omogući njihovo pravo na pravnog zastupnika.

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …