четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Nemačka šalje policajce na srpsko-mađarsku granicu

Nemačka šalje policajce na srpsko-mađarsku granicu

ZVOR: RTS 12. 02.2015.

Iz Nemačke poslato 20 policajaca na granicu između Mađarske i Srbije, kako bi pomogli u dugoročnoj kontroli granice, usled porasta broja tražilaca azila koji idu u EU – posebno u Nemačku koja pruža značajna socijalna davanja.

Evropska unija beleži oštar porast broja kosovskih građana koji stižu do nje, posebno od kako je došlo do ublažavanja putnih propisa što im omogućava da stignu do granica Unije preko teritorije Srbije.

Jedan od zadataka 20 nemačkih policajaca je da odu odmah na mađarsko-srpsku granicu kako bi pomogli u dugoročnoj kontroli granice, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kosovski-azilanti

Ministarstvo je takođe navelo da će nemačke vlasti odlučivati o zahtevima za azil kosovskih građana u roku od dve nedelje i da će pooštriti napore kako bi ukazale da u Nemačkoj nije lako dobiti azil.

Nemačko ministarstvo je takođe signalizovalo da bi moglo razmotriti promenu zakona koja bi olakšala deportaciju tražilaca azila sa Kosova, ali dodalo da to za sada nije prioritet.

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …