Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / “Nasrću” na srpsko-mađarsku granicu

“Nasrću” na srpsko-mađarsku granicu

IZVOR: B92 17.03.2013.

Subotica – Situacija sa imigrantima koji preko Srbije i Mađarske pokušavaju da se domognu zemalja zapada Evrope ponovo u okolini Subotice postaje alarmantna.

U Mađarskoj je promenjena regulativa kojom je ovim licima omogućena sloboda kretanja ukoliko zatraže azil, pa oni ne biraju sredstva kako bi prešli srpsko-mađarsku granicu.

nasrcu

 Sa srpske strane granice u ovoj godini uhvaćeno je oko 300 lica, dok mađarski pogranični organi imaju mnogo više uhvaćenih lica, a glavni razlog za povećanje broja imigranata nadležni pronalaze u promenama zakonske regulative u Mađarskoj vezane za prihvat ilegalnih imigranata.

Naime, kako je novinarima izjavio načelnik odeljenja Granične policije u Subotici Miroslav Janić, prema novoj regulativi, ukoliko ta lica prilikom prvog “hvatanja” zatraže azil, dobijaju potrebna dokumenta za azil i slobodu kretanja na čitavoj teritoriji Mađarske.

“Pošto je Mađarska deo Evropske unije imigranti ne biraju sredstva da pređu srpsko-mađarsku granicu jer faktički na ovaj način oni dobijaju otvoreni put ka Zapadu, jer u EU nema granica. Praktično, kada nas zaobiđu i pređu tamo, samo treba da zatraže azil i put im je otvoren”, rekao je on.

Janić je precizirao da novu regulativu nisu doneli mađarski graničari, jer su i oni svesni šta će im ona doneti, već da su u pitanju državne odluke i obaveze.

 

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …