Početna / NOVOSTI IZ APC / Motivisanje dece izbeglica da se školuju u Srbiji

Motivisanje dece izbeglica da se školuju u Srbiji

Tekst: APC  Foto: APC

Sjenica, 24. jul 2019. – Tokom letnjeg raspusta tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji čine socijalna radnica, pedagog i prevodilac realizuje u Sjenici različite radionice koje imaju za temu školovanje u Srbiji.

Budući da je odziv dece izbeglica koja idu u srednju Tehničku školu u Sjenici u drugom polugodištu ove godine bio jako mali, a najduže što su se deca zadržala u školi je bilo šest nedelja, naš tim je realizovao radionice sa ciljem da se ispitaju problemi koji su doveli do nedostatka motivacije za školovanjem kod dece. Kako bismo ispitali probleme na koje su ovi, većinom, maloletnici bez pratnje naišli prilikom integracije u školu, tim je osmislio i realizovao radionice koje treba da pomognu deci da identifikuju konkretne probleme i da pronađu načine da prevaziđu probleme, ali i da se dodatno podrže i motivišu da nastave svoje školovanje u Srbiji.

Deca i mladi izbeglice smešteni u kampu u Sjenici podelili su da su najčešći problemi na koje nailaze nedostatak školskog pribora, nedostatak tehničkih informacija u vezi sa školovanjem (kada počinju časovi, da li menjaju učionice, koliko čas traje…), nedostatak informacija o društveno prihvatljivom ponašanju u školi i izostanak užine/ručka za vreme boravka u školi.  Jedan od učesnika je sa nama podelio da čak nije ni znao šta da obuče dan pred školu, nije bio siguran da li deca u Srbiji nose uniforme ili postoji neki određeni način oblačenja za školu. Integracija dece izbeglica u školu može biti izuzetno izazovna u početku. Razlozi za to su novo okruženje, nepoznavanje jezika, nerazrešena očekivanja, posebno kod maloletnika bez pratnje gde izostaje roditeljska podrška, pa je potrebno istu obezbediti od staratelja i drugih osoba iz okruženja.

Kao benefite školovanja u Srbiji, deca i mladi smešteni u Sjenicii ističu: upoznavanje sa vršnjacima iz Sjenice, upoznavanje nove kulture i školskog sistema, učenje jezika, obezbeđivanje dodatne podrške od strane nastavnika i stručnih radnika u školi.

Na pitanje šta bi oni poručili onima koji mogu da utiču na njihovo školovanje u Srbiji, učesnici sa radionica u kampu u Sjenici poručuju da bi voleli da im se obezbedi dodatna podrška, da posete školu pre nego što krenu da je pohađaju, da se upoznaju sa direktorom i nekim od stručnih saradnika kome bi mogli da se obrate za pomoć, kao i da budu strpljivi sa njima, nar u početku dok se ne snađu u školi.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …