Početna / AKTUELNO / “Osovina voljnih” u EU – brani Evropu od migranata

“Osovina voljnih” u EU – brani Evropu od migranata

Priredio: APC   foto:Rojters

BERLIN/BEČ, 14.jun – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar unutrasnjih poslova Nemačke Horst Zehofer žele da na regionalnom nivou uspostave saradnju sa Italijom radi sprečavanja ilegalne migracije. Austrija, Nemačka i Italija žele da sarađuju u okviru “osovine voljnih” u politici prema izbeglicama, najavili su oni u Berlinu.

Zehofer i Kurc su saglasni i oko toga da bi jačanje spoljne granice EU učinilo nepotrebnim kontrole na granicama unutar EU.

Sebastijan Kurc istovremeno potvrdio je medijima Austrija sa nekoliko zemalja EU planira da osnuje centre za prihvat migranata van Unije gde bi im bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život, rekao je on.

Upitan na javnoj televiziji ORF o postojanju takvog projekta on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gde mogu da budu smeštene izbeglice ali gde im ne bi bio ponudjen “bolji život u centralnoj Evropi”.

“To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo poverljivo da bi povećali njegovu izvodljivost”, rekao je Kurc za ORF.

Kurc, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle nedelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju “zajedničkih centara” namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre.

 

 

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …