Početna / PRESS / DRUGI PIŠU / Migranti se žale na smeštaj u kasarni u Obrenovcu

Migranti se žale na smeštaj u kasarni u Obrenovcu

Izvor: N1       foto:  N1

Beograd,19. januar – U obrenovačkoj kasarni popunjeno je 225 mesta, što je i limit tog objekta u koji je novinarskim ekipama zabranjen ulaz. Da u obrenovačkoj kasarni više nema mesta, tri mladića iz Pakistana su saznala na teži način. Iz policijske uprave prvo su ih uputili u prihvatilište Krnjača, odakle su ih, opet zbog prepunih kapaciteta, poslali u Obrenovac. Ostalo im je kažu još toliko novca, da se taksijem vrate u centar Beograda.

Oni koji su imali nešto više sreće, bar što se kasarne u Obrenovcu tiče, pristali su na razgovor pred kamerama. Utočište i novu odeću su dobili, ali ne i, kažu, spas od zime.

“Uslovi su dobri, ali nam je hladno. Dobili smo po jedno ćebe i to nam nije dovoljno. Ima nas oko 40 u jednoj sobi, a nemamo ni tuševe. Hrana je takođe problem”, kaže migrant iz Avganistana.

Dodaje da vode imaju, ali samo hladne. Ne i tople. Struje, kaže ima, ali grejanja nema.

Međutim, u to nismo mogli i sami da se uverimo. U obrenovačku kasarnu ne može da se uđe bez odobrenja Ministarstva odbrane, na koje može da se čeka i po nekoliko dana, a pri tom nije izvesno da li će Ministarstvo uopšte izdati dozvolu. Kasarnu smo pokušali da snimimo makar spolja, međutim, ni to nam nisu dozvolili.

Nema ulaska u objekat dok migranti ne prođu sve lekarske preglede – objašnjavaju u Komesarijatu za izbeglice. Uveravaju da se na poboljšanju uslova u kasarni radi neprestano.

“Obrenovac je u fazi renoviranja i tu će biti još smeštajnih kapaciteta, ali ima mesta. Ima mesta u Preševu, ima mesta u Divljani, ima mesta u Pirotu. Tako da ne stoji tvrdnja da nema mesta”, kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

I dalja strategija, kažu u Komeserijatu, biće pokušaj da se migranti preusmere iz Beograda ka kampovima na jugu zemlje, iako i sami priznaju da će to biti težak posao.

Pogledajte još

Evropa mora da okonča represiju nad braniocima ljudskih prava koji pomažu izbeglicama, tražiocima azila i migrantima

Izvor: Council of Europe Foto: IMAGO/photothek   Strazbur, 22. februar 2024 – „Širom Evrope pojedinci …