Početna / AKTUELNO / Migranti izbačeni iz Adaševaca, uz pomoć APC vraćeni u Centar

Migranti izbačeni iz Adaševaca, uz pomoć APC vraćeni u Centar

pripremio: APC    foto: APC

ADAŠEVCI,31. jula – Naš tim je jutros, tokom redovne tokom posete Prihvatnom centru u Adaševcima ispred kampa zatekao uznemirenu grupu migranata iz Irana među kojima je bila i jedna žena i jedan maloletnik bez pratnje. Naveli su da je njih devetoro prethodne večeri izbačeno iz kampa. Sedeli su na ćebadima koje su prostrli na putu ispred kampa, nemajući kuda da idu. Ispričali su nam da su izbačeni zbog tuče koja se dogodila  prethodne večeri između grupa iz Avganistana i Irana. Nakon toga, kažu da ih je  upravnik prihvatnog centra izbacio .

Naš tim je prikupio informacije o događaju i pružio prvu psihološku pomoć  ovim ljudima, umirio ih i obavestio centar za socijalni rad u Šidu da je među njima bez smeštaja  i maloletni dečak bez pratnje .

Posebno je uznemirena bila žena koja je provela noć na parkingu, između autoputa i šume, kao i njen suprug koji navodi da se i u Iranu borio sa depresijom.
Ubrzo je došla policija iz Šida, među kojima je bio i inspektor za strance.
Naš tim je insistirao da se migrantima obezbedi smeštaj jer su u ovakvoj situaciji izloženi bezbednosim, zdravstvenim i humanitarnim rizicima, posebno osetljivi slučajevi kao što je žena, maloletnik bez pratnje, potom lice sa psihičkim problemima. Ujedno, prihvatni centri, kakav je i ovaj u Adaševcima, i namenjeni su za prihvat migranata  za koje nije nužno da zatraže azil u Srbiji.
Ono što je za naš tim bilo posebno zabrinjavajuće je to što su migrante iz kampa izbaciji zaposleni u Komesarijatu za izbeglice.  Upravnik kampa je uz to tvrdio da  kako ova lica ne žele da uđu u kamp. Pitali  smo migrante i svi su rekli da žele da budu u smeštaju.

Policija je uzela izjave o samom događaju, poučila migrante o poštovanju pravila kampa i životu u kolektivnom smeštaju.
Potom su predstavnici policije razgovarali sa upravom kampa i svi migranti su primljeni u smeštaj.

Izbeglice su bile veoma zahvalne našem timu, intervenciji i pomoći u kriznoj situaciji. Oko grupe izbačenih lica okupilo se dosta izbeglica smeštenih u kampu koji su želeli da pokažu solidarnost sa njima i pokušaju da im pomognu.

Pogledajte još

UNCHR: Evropa mora da učini više da zaštiti decu izbeglice