понедељак, 22. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / Migranati na otvorenom u Subotici u teškim uslovima

Migranati na otvorenom u Subotici u teškim uslovima

tekst: APC            foto: APC

SUBOTICA,26. februara  – Trenutno na teritoriji Subotice na otvorenom boravi do 200 migranata, većinom Avganistanca, a u centru grada, u okolini železničke stanice ih je oko 50, od kojih su 25 maloletna lica bez pratnje.

Prilikom obilaska ovih lokacija, tim APC  redovno savetuje, informiše i pruža podršku, posebno ranjivim kategorijama, kao što su maloletna lica bez pratnje.

Lica koja borave u okolini železničke stanice spavaju u napuštenim, vlažnim objektima bez prozora, u okruženi gomilama otpadaka, a zbog tako loših higijenskih uslova I nemogućnosti da ih promene, izloženi su ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

U razgovoru sa njima, saznajemo da u poslednjih mesec dana nisu imali pristup lekarskim uslugama međunarodnih organizacija i volontera.

Problemi je što su izloženi i brojnim opasnostima i rizicima, jer nemaju zaštitu policije niti sistema, jer nisu podneli zahtev za azil I trenutno žive van sistema.

U najtežoj poziciji su maloletnici bez pratnje roditelja. Povremeno su i žrtve lokalaca, kao prošle nedelje, kada su dva maskirana lica napala 16 godišnjeg dečaka, i uz pretnju nožem uzeli mu 20 eura. To je bio sav novac koji je on posedovao.

Pri tome, u pokušaju prelaska granice na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija najčešće budu otkriveni, a  mađarski policajci ih prebijaju.

Dvanaestogodišnji dečak iz Avganistana, Akbar Pullad nam je uznemireno ispričao da je tokom protekle noći uhvaćen sa još dva prijatelja, takođe maloletnim dečacima, te da su ga dva službenika tada bacili na zemlju, šutirali po celom telu, udarali pendrekom po celom telu, čak i po glavi. Akbar je naveo i da su svima njima mađarski policajci sipali ledenu vodu za vrat.

Tako pretučeni i mokri, tri sata je pešačio nazad do stanice u Subotici, gde trenutno boravi i spava.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …