Početna / AKTUELNO / Mađarska odbila da ratifiuje evropsko-afričku izjavu, jer je, tvrde, promigrantska

Mađarska odbila da ratifiuje evropsko-afričku izjavu, jer je, tvrde, promigrantska

priredio: APC        foto: MTI:Molnár Edvárd

BUDIMPEŠTA, 3.maj  –  Mađarska je odbila da ratifiuje evropsko-afričku izjavu u kojoj se ističe ‘dobrobit migracija za razvoj’i koja je prihvaćena na ministarskoj konferenciji u Maroku, na kojoj sudeluje 60-ak evropskih i afričkih zemalja.

Madjarski ministar spoljnih poslova Peter  Sijatro rekao je da je ta deklaracija “izuzetno promigrantska” i da nije u skladu sa interesima Madjarske”.

“Migracija se predstavlja kao nužno dobra i korisna pojava koja doprinosi razvoju u svetu, a mi mislimo da je takav pristup neuravnotežen i ne odobravamo ga”, rekao je Sijatro i naveo da che ova deklaracija doprineti daljem podsticanju migracije i stvoriti nove migrantske rute, umesto da se fokusira na to kako zajednicki zaustaviti migraciju.

Prema njegovim reccima, africcke zemlje vide migracije kao motor ekonomskog rasta, temelj globalnog prosperiteta i proces koji bi trebalo da se organizuje, a ne zaustavi.

Evropske zemlje, kako je naveo, počele su takodje da usvajaju ovu poziciju odustajući od interesa svojih gradjana i ignoršući bezbednosne rizike migracije, prenosi MTI.

“Nećemo biti saučesnici u ovome i čvrsto ćemo osporiti evropsku nameru da promeni sastav populacije na evropskom kontinentu”, rekao je Sijarto

Istovremeno madjarski mediji su objavili da vladajuća stranka Fidesz namerava da u madjarski ustav ugradio dredbu koja će onemogućiti Evropsku uniju da primora ovu zemlju da prihvati imigrante.

Mađarski premijer Viktor Orban je još 2016. godine imao ideju da to uraditi, ali tad nije imao dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali nakon nedavnih izbora Orban ima punu kontrolu nad zakonodavnim tijelom i očekuje se da će ovu spornu odredbu uvrstiti u ustav.

“Politička izjava iz Marake[aa”, koju prati akcijski plan, zauzima se za “pristup utemeljen na ljudskim pravima”, “zaštiti migranata u ranjivom položaju” i razvoju komunikacije koja će omogućiti suzbijanje “ksenofobije, rasizma i diskriminacije”.

Tekst obuhvata i deo koji je posvećen borbi protiv ilegalne migracije te pomoć povratku izbjeglica i migranata, što su presudna pitanja za Evropljane, koji se bore s neviđenom izbjegličkom krizom.

Migracijsko pitanje “ne sme da se svede   samo na ilegalnu imigraciju”, istakao je marokanski ministar spoljnih poslova Naser Bourita, pozivajući evuropske zemlje da ne ostanu na “kontroli granica i suzbijanju krijumčarenja migranata”.

Maroko, koji se u Afričkoj uniji bavi migracijskim pitanjem, u decembru bi trebalo da bude domaćin UN-ove međunarodne konferencije o migracijama.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …