понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / Socijalno-integracijska pomoć / Klara radi kao pomoćnik kuvara u renomiranom restoranu

Klara radi kao pomoćnik kuvara u renomiranom restoranu

Novi Sad, 05. Decembar 2019. – U okviru integracijske podrške koju pruža Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azil (APC/CZA), naš tim pravnika i socijalnih radnika pomaže azilantima i izbeglicama u procesu zapošljavanja u lokalnoj sredini, a u okviru programa „Support to asylum seekers and persons granted protection in entering the labor market” u Srbiji, koji finansira Švajcarska Konfederacija, Državni sekretarijat za migracije (SEM).

Klara je klijentkinja APC/CZA iz jedne afričke zemlje i trenutno živi u Novom Sadu. Nedavno je uz pomoć integracijskog tima APC/CZA počela da radi u restoranu kineske kuhinje “Dva štapića” gde radi kao pomoćnica kuvara. S obzirom na osetljivost njenog slučaja i svega što je proživela, asistent u zapošljavanju APC/CZA je kroz razgovor sa njom brižljivo birala odgovarajući posao, pokušavajući da uklopi njene veštine i radno i životno iskustvo sa trenutnom ponudom poslova, tražeći pre svega toplu i ohrabrujuću sredinu u kojoj će se osećati sigurno. Njeno iskustvo je takvo da je u svojoj zemlji nailazila na izazove i diskriminaciju, a slična je situacija i u Srbiji, tako da je i njoj bilo najvažnije da se na poslu oseća sigurno i da ima podršku.

Naš Socijalno integracijski saradnik je otišla sa Klarom na razgovor za posao gde su upoznale menadžerku restorana i dobile sve informacije o uslovima rada. Odmah nakon razgovora za posao, Klara je bila veoma radosna i izuzetno motivisana za rad. Izrazila je zadovoljstvo zbog vrlo dobrih uslova rada. Pomogli smo joj da uradi sanitarni pregled i počne sa radom. Prvog radnog dana je bila jako uzbuđena zbog novog posla, novih stvari koje će da nauči ali i zbog kolega koji su je lepo prihvatili i pomogli joj da se snađe. Istakla je da joj mnogo znači okruženje koje joj pruža podršku kao i komunikacija sa novim ljudima gde ima priliku da dodatno uči srpski jezik. Korak po korak, Klara prevazilazi izazove koje je izbeglički život obeležen isključenošću i diskriminacijom stavljao pred nju, a posao svakako predstavlja ključni korak u procesu integracije koji je krajnji cilj ljudi koji su dobili azilnu zaštitu u Srbiji. Klara još uvek ne zna da li je ovo posao kojim želi da se bavi  ali svakako predstavlja dobar početak i mogućnost za učenje novh veština i stvaranje kontakata koji će joj pomoći u daljem procesu integracije.

“Za više o Švajcarskoj podršci u Srbiji, posetite sajt Švajcarske Ambasade”

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …