недеља, 19. мај 2024.
sren
Početna / Pravna pomoć / Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC
Foto: APC

Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava izbeglici koja je dugogodišnji korisnik Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC).

Ovaj put reč je o Noi, koji je još 2004. godine napustio Sudan strahujući za svoj život, usled problema sa režimom u Sudanu, u zemlji porekla. Nakon godina provedenih u Egiptu i Siriji, 2015. godine dolazi u Srbiju. Uz pravnu pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila tražio je i dobio azil 2016. godine.

Odlučan da stvori dobar život za sebe, Noa, koji nije imao priliku da stekne formalno obrazovanje, prošao je program obuke za rad u oblasti kulinarstva i danas radi kao kuvar u jednom beogradskom restoranu. Pored pravne pomoći, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila mu je pomogao i pri zapošljavanju. Radeći u restoranima naučio je srpski jezik i upoznao svoju sadašnju suprugu, državljanku Srbije. Zajedno imaju ćerku sa kojom dosta putuju po Srbiji, Nou posebno raduje to što će sada uz pasoš za izbeglice moći da prošire svoja putovanja.

Zahvaljujući supruzi i ćerki, kao i kontinuiranoj podršci pri integraciji i osnaživanju od strane APC-a, Noa je danas potpuno integrisan u naše društvo. Voli srpsku tradiciju i praznike, od kojih mu je posebno interesantna slava, sa ćerkom uči kolo i ne propušta priliku da priprema specijalitete domaće kuhinje. Posle devet godina provedenih ovde, Srbiju smatra svojom zemljom.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …