Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Izveštaj Frontexa o zemljama zapadnog Balkana

Izveštaj Frontexa o zemljama zapadnog Balkana

IZVOR: Banjaluka.com   18. jul 2013.

Broj zahteva za azil iz Bosne i Hercegovine je u maju  2013. godine bio veći za 13 odsto u odnosu na april  2013. godine, pokazuju najnoviji podaci Evropske agencije za spoljne granice “Frontex” u izveštaju o monitoringu efekata vizne liberalizacije. Prema ovim podacima, u svim ostalim zemljama zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija) je došlo do smanjenja broja zahteva za azil. Od svih ovih zemalja, udeo azilanata iz Srbije je oko 45 procenata.

Najviše azilanata iz BiH je i dalje zainteresovano za Švedsku, u kojoj je u maju 2013.godine u odnosu na april 2013.godine zabeležen porast od 85 odsto, dok je u svim ostalim zemljama primećen pad broja zahteva. Tako je, na primer, tokom maja 2013. godine u Švajcarskoj bilo 60 procenata manje zahteva, u Belgiji 30 procenata a u Nemačkoj 12 procenata.

Kada se pogleda ukupna statistika za BiH, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, u maju 2013. godine je bilo 11 procenata manje zahteva za azil u odnosu na maj 2012. godinu.

Tokom prvih pet meseci 2013. godine u EU je iz pomenutih zemalja primljeno ukupno 6.400 zahteva za azil, odnosno 16 procenata manje u odnosu na isti period 2012. godine.

“Top destinacija” za azil, kako se navodi u statistikama, više nije Nemačka, nego Danska, u kojoj je, kako je istaknuto, samo u prva četiri meseca 2013. godine primljeno 600 zahteva iz Srbije.

Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju apelovala je na građane zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina) da ozbiljno shvate upozorenja o mogućem ponovnom uvođenju viza i da učine sve da se broj azilanata smanji.

“Veoma sam razočarana načinom na koji su završeni dvogodišnji pregovori između institucija EU o izvještajima o vizama. Konačni kompromis je doveo do toga da Evropski parlament više nema nadzor i nadležnosti kontrole odluka zemalja članica da privremeno ponovno uvedu vize za građane zapadnog Balkana” istakla je Tanja Fajon.

 

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …