Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Izveštaj Frontexa o zemljama zapadnog Balkana

Izveštaj Frontexa o zemljama zapadnog Balkana

IZVOR: Banjaluka.com   18. jul 2013.

Broj zahteva za azil iz Bosne i Hercegovine je u maju  2013. godine bio veći za 13 odsto u odnosu na april  2013. godine, pokazuju najnoviji podaci Evropske agencije za spoljne granice “Frontex” u izveštaju o monitoringu efekata vizne liberalizacije. Prema ovim podacima, u svim ostalim zemljama zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija) je došlo do smanjenja broja zahteva za azil. Od svih ovih zemalja, udeo azilanata iz Srbije je oko 45 procenata.

Najviše azilanata iz BiH je i dalje zainteresovano za Švedsku, u kojoj je u maju 2013.godine u odnosu na april 2013.godine zabeležen porast od 85 odsto, dok je u svim ostalim zemljama primećen pad broja zahteva. Tako je, na primer, tokom maja 2013. godine u Švajcarskoj bilo 60 procenata manje zahteva, u Belgiji 30 procenata a u Nemačkoj 12 procenata.

Kada se pogleda ukupna statistika za BiH, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, u maju 2013. godine je bilo 11 procenata manje zahteva za azil u odnosu na maj 2012. godinu.

Tokom prvih pet meseci 2013. godine u EU je iz pomenutih zemalja primljeno ukupno 6.400 zahteva za azil, odnosno 16 procenata manje u odnosu na isti period 2012. godine.

“Top destinacija” za azil, kako se navodi u statistikama, više nije Nemačka, nego Danska, u kojoj je, kako je istaknuto, samo u prva četiri meseca 2013. godine primljeno 600 zahteva iz Srbije.

Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju apelovala je na građane zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina) da ozbiljno shvate upozorenja o mogućem ponovnom uvođenju viza i da učine sve da se broj azilanata smanji.

“Veoma sam razočarana načinom na koji su završeni dvogodišnji pregovori između institucija EU o izvještajima o vizama. Konačni kompromis je doveo do toga da Evropski parlament više nema nadzor i nadležnosti kontrole odluka zemalja članica da privremeno ponovno uvedu vize za građane zapadnog Balkana” istakla je Tanja Fajon.

 

Pogledajte još

Vlada produžila privremenu zaštite za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće “Odluke o pružanju privremene zaštite u …