Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC
Foto: APC

Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu biometrijsku ličnu kartu za lica koja su dobila azil sa umetnutim stalnim prebivalištem.

Do sada su lica koja su dobila azil imala kartonske lične karte, koje su se razlikovale od srpskih biometrijskih ličnih karata, što je u praksi kod institucija dovodilo do nedoumica da li se zaista radi o pravim ličnim kartama za izbeglice ili ne.

Mi smo na terenu to prevazilazili konkretnim pravnim intervencijama u svakom posebnom slučaju, ali i gradili prakse u radu sa mnogo konkretnih institucija i njihovih lokalnih odeljenja, kao i sa mnogo pružalaca javnih usluga na koje smo nailazili.

Konačno, lica kojima je odobren azil mogu da imaju ličnu kartu kao srpski građani i izbegnu diskriminaciju pri ostvarivanju svojih zagarantovanih prava.

Što se tiče pak lica koja nisu dobila azil, već su tražioci azila, mi i dalje nastavljamo borbu da i oni dobiju biometrijske lične karte, umesto kartonski plastificiranih ličnih karata koje trenutno imaju.

Pogledajte još

Prva izbeglica dobila stalno nastanjenje u Srbiji

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 29. mart 2024. god– Danas prva izbeglica dobila stalni boravak …