уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Izbeglice iz Sirije preplavile Bugarsku

Izbeglice iz Sirije preplavile Bugarsku

IZVOR: Setimes  5.septembar 2013.

Svakog dana između 40 i 60 Sirijaca ilegalno prelazi bugarsku granicu, kažu vlasti u Sofiji, zbog čega su objekti za smeštaj azilanata širom Bugarske prenatrpani. Mnogi od njih nemaju lične stvari, novac i dokumenta, pa ne mogu da se izdržavaju.

Nidal, sirijski tehničar za dizel motore, u Bugarsku je pobegao od rata u svojoj rodnoj zemlji pre više od pola godine. Pošto je proveo neko vreme u centru za izbeglice na granici sa Turskom i u jednom privremenom izbegličkom logoru, sada se nalazi u objektu u Sofiji i čeka na status koji bi mu omogućio da se pridruži svojoj porodici u Turskoj.

Prihvatilište za ilegalne migrante kod Ljubimeca u Bugarskoj
     Prihvatilište za ilegalne migrante u blizini Ljubimeca u Bugarskoj

„Došao sam ovde zbog rata. Imam ženu i dve male devojčice”, kaže Nidal. „Situacija ovde je jako loša. Bugarske vlasti nam daju 33 evra mesečno po osobi, a to nije dovoljno. Pokušavao sam tri meseca da nađem posao, ali nisam uspeo.”

Bugarska trenutno zbrinjava oko 1 400 izbeglica iz Sirije. Međutim, posle žestokih međunarodnih reakcija na hemijski napad u Damasku 21. avgusta 2013.godine, Vlada Bugarske je saopštila da očekuje i do 10 hiljada izbeglica i da razmišlja o tome da zatraži humanitarnu pomoć od Evropske unije i Crvenog krsta.

Linda Auanis, Sirijka koja je stigla u Bugarsku 1994.godine, jedna je od onih koji aktivno podržavaju novopridošle porodice putem nevladine organizacije koju je osnovala, Saveta žena izbeglica. Kaže da su donacije za izbeglice izuzetno porasle.

„Prosto ne mogu da verujem. Ne stižu samo iz Sofije; pomažu ljudi iz mnogih drugih gradova, kao što su Plovdiv, Varna, Stara Zagora; juče su nas zvali iz Botevgrada. Šalju donacije kurirskom službom i čak plaćaju poštarinu”, kaže Linda Auanis.

Dauri je zahvalan na pomoći koju dobija, ali se nada da će uskoro otići iz Bugarske, bilo da se pridruži ostatku porodice, koja se naselila u Turskoj, ili da stigne do zapadnoevropskih ili severnoevropskih zemalja poput Nemačke, Francuske, Švedske ili Norveške.

Većina izbeglica razmišlja kao Dauri i Bugarska je za njih samo kapija za bogatiji deo EU, gde je, kako veruju, život bolji. Ima, međutim, i onih koji sanjaju o tome da se vrate u Siriju.

 

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …