Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / O nezakonitim proterivanjima i nasilju Hrvatske

O nezakonitim proterivanjima i nasilju Hrvatske

03 april 2019 – Izašao je Peti izveštaj o nezakonitim proterivanjima i nasilju Republike Hrvatske: Nezakonite prakse i sistematsko kršenje ljudskih prava na granicama Evropske unije, koji su objavili hrvatska udruženja Are You Syrious?, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli. Nezakonite prakse i nasilna vraćanja iz Hrvatske u Srbiju potvrđuje i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji je u okviru regionalne saradnje dao svoj doprinos izveštaju (strane 16 i 17, izveštaja).

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila navodi da je tokom 2018. i početkom 2019. godine veliki broj migranata s teritorije Srbije pokušavao preći granicu s Hrvatskom mimo graničnog prelaza i bez važećih dokumenata. U takvom pokušaju migranti su bivali zaustavljani i na isti način vraćani od strane hrvatske policije na teritoriju Srbije, s time da Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila beleži sistematski pushback, odnosno spečavanje pristupa teritoriji i vraćanje u Srbiju na nezakonit način. Pritom hrvatska policija upotrebljava silu, vređa i ponižava migrante, uništava imovinu – mobilne telefone i punjače te oduzima novac i vrednije mobilne telefone koje nađe kod migranata. Nasilja nisu pošteđeni ni maloletnici bez pratnje.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je, prema svedočenjima migranata vraćenih na teritoriju Srbije, zabeležio u 2018. godini povećan broj lančanog proterivanja i to iz Slovenije preko Hrvatske u Srbiju i iz Mađarske u Hrvatsku pa u Srbiju, migranata koji su prethodno boravili u Srbiji, ali i onih koji nisu iz Srbije ušli u Hrvatsku ili nikada pre nisu boravili u Srbiji. Srpska policija toleriše takvo postupanje hrvatskih policijskih službenika i prihvata sve migrante koji su proterani ili vraćeni u Srbiju.

Kako migranti svedoče, hrvatska policija nezakonito vraća, ne samo s granice sa Srbijom, već i iz dubine teritorije, iz okoline Zagreba, kao i s granice sa Slovenijom, kako je već navedeno. Migrantima koji traže azil ne dopušta se pristup azilu, njihove namere se ignorišu i oni se jednako vraćaju nazad.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …