недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / RAD SA DECOM / Interkulturalna radionica sa domaćom i azilnom decom u školi u Krnjači
03|03

Interkulturalna radionica sa domaćom i azilnom decom u školi u Krnjači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Osnovnom školom „Zaga Malivuk“ u Krnjači 10. februara organizovao u školi „Zaga Malivuk“ zajedničku radionicu u kojoj su učestvovali učenici škole i deca tražioci azila, poreklom iz Avganistana, smeštena u centru za azil u Krnjači.

Učenici četvrtog razreda i deca azilanti su veoma pozitivno reagovali i pokazali izrazito interesovanje za zajednička druženja. Jedna od učenica škole, koja je i sama kao strankinja došla u školu, sećajući se svojih početaka, rekla – Drugarstvo je moguće i ako sa nekim ne govorimo isti jezik, važno je da deca budu iskrena i ispolje dobre emocije.

03

Deca azilanti su lokalnim vršnjacima pripremila azilna pisma koja su im poklonjena na kraju radionice.

Deca azilanti koji su učestvovali u radionici su upisani u Osnovnu školu „Zaga Malivuk“.

U realizaciji same radionice su učestvovale učiteljica i pedagoška asistentkinja Osnovne škole„Zaga Malivuk“, pedagoškinja i psihološkinja APC/CZA, i APC/CZA prevodioci. Više fotografija sa radionice pogledajte U GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Zajedničke radionice u kojima učestvuju deca azilnti i deca iz lokalne sredine vode upoznavanju među vršnjacima i socijalizaciji dece azilanata, ali i produbljivanju znanja i tolerancije domaće dece iz lokalnih sredina.

Ovakve radionice i u lokalnoj školi u Krnjači su još jedan vid podrške uključivanju dece azilanata u obrazovni sistem u Srbiji koji u okviru EU projekta Poboljšavanje pristupa obrazovanju dece tražilaca azila u Srbiji i prevencija rodno zasnovanog nasilj, realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA.

APC/CZA u svim centrima za azil organizuje radionice pripreme za školu i radionice srpskog jezika.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …