Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Humanitarni ponedeljak hrane i prikupljanja pomoći
DSC 0988

Humanitarni ponedeljak hrane i prikupljanja pomoći

Pod sloganom akcije ”Šta znamo, a šta ne znamo jedni o drugima” koju je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila realizovao uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava, 2.decembra 2013.godine je organizovan Ponedeljak kuvanja hrane u KC Gradu.

Posetioci su imali priliku da probaju egzotična jela koja azilanti pamte iz svojih zemalja porekla, čuju afričku muziku, razgovaraju sa četvoricom tražilaca azila koji borave u centrima za azil u Srbiji, pogledaju izložbu fotografija sa kulturoloških radionica realizovanih sa mladim azilantima u centrima za azil, sa interaktivnih predavanja i radionica u osnovnim i srednjim školama u Beogradu, Banji Koviljači, Lajkovcu i Bogovađi, Sajma kultura u Kulturnom centru “Hadži Ruvim u Lajkovcu”, posetama institucijama u okviru azilnog sistema.

Deca iz naših škola koja su prolazila radionice i predavanja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila o azilantima u Srbiji su bila aktivni učesnici i promoteri ove akcije, a svojim gestovima su poslala poruku srpskom društvu kako treba da tretira nevoljnike koji u Srbiji traže zastitu!

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vladimir Božović, svojim prisustvom su podržali nastojanja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila da na specifičan način približe kulturološke, društvene i običajne razlike migranata koji borave na teritoriji Republike Srbije građanima Srbije i obrnuto.

FOTOGRAFIJE SA DELIKATESNOG PONEDELJKA MOZETE POGLEDATI OVDE

DSC 0988

Projekat ”Šta znamo, a šta ne znamo jedni o drugima” je jedan od projekata čiju je realizaciju Kancelarija za ljudska i manjinska prava podržala radi unapređenja i zaštite ljudskih prava u Republici Srbiji, u okviru programa ”Borba protiv diskriminacije i unapređenje položaja osetljivih kategorija stanovništva”, a kroz promociju i unapređenje poštovanja principa jednakosti i jednakih prava, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

Ovo je bila humanitarna akcija, veliki broj građana se odazvao pozivu da se prikupi odeća, obuća i sredstva za higijenu za azilante. Tražioci azila su predstavljeni u pravom svetlu, kao normalan svet, sa normalnim potrebama i interesovanjima koje ima svako od nas.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …