недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Hrvatska u Srbiju ilegalno vrati preko 60 izbeglica dnevno

Hrvatska u Srbiju ilegalno vrati preko 60 izbeglica dnevno

Tekst: APC  Foto: APC

Šid, 30. avgust 2019. – Prema saznanjima do kojih je mobilni tim APC/CZA došao prilikom redovnih obilazaka otvorenih lokacija u blizini granice sa Hrvatskom, hrvatska policija, pored brutalnosti sa kojom vrši ilegalna vraćanja migranata u Srbiju takođe ponižava migrante tako što ih tera da skinu odeću i obuću, te ih samo u vešu i bose push-backuje nazad u Srbiju.

Kako APC/CZA tim saznaje, najmanje tri različite grupe migranata iz Avganstana i Alžira su u poslednjoj nedelji avgusta u razmaku od svega tri dana doživela nasilni push-back iz Hrvatske. Pored fizičkog nasilja kome su migranti bili izloženi, policija im je oduzimala lične stvari, rančeve, telefone i novac, te su bili naterani da skinu odeću i obuću i da peške, samo u donjem vešu pređu na teritoriju Srbije kod Tovarnika.

Amri (45) iz Alžira navodi da prilikom otkrivanja ilegalnih prelazaka u Hrvatsku, policajci udaraju migrante pendrecima i šutiraju ih nakon što padnu na zemlju, zatim im oduzimaju rančeve, telefone i novac, te nateraju da se skinu u donji veš i tako bez odeće i obuće se vraćaju na teritoriju Srbije. Jedan od Amrijevih prijatelja je tokom prebijanja zadobio povredu glave, čitava glava mi je bila oblivena krvlju, te je nakon povratka otišao u bolnicu u Sremsku Mitrovicu radi saniranja povrede.

Nekoliko stotina lica iz Avganistana, Pakistana, Alžira, Maroka i drugih zemalja Bliskog istoka pokušavaju svakodnevno ilegalne prelaske na teritoriju Hrvatske, hodajući peške uz prugu, kroz zelene površine ili krijući se u prikolicama kamiona. Na otvorenim lokacijama u Šidu i okolini i uz granicu trenutno boravi i do 400 lica.

Prema saznanjima sa terena, Hrvatska u Srbiju ilegalno vrati više od 60 lica dnevno, uz korišćenje fizičke sile, ponižavanje migranata i oduzimanje ličnih stvari i novca.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …