четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / Frontex: smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata na Zapadni Balkan

Frontex: smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata na Zapadni Balkan

       priredio:APC            

BRISEL,14. avgusta – U prva tri mjeseca ove godine broj nezakonitih graničnih prelaza migranata na zapadnom Balkanu pao je za 10% u odnosu na isti kvartal prošle godine, kao i u posljednjem kvartalu 2017. godine , navedeno je u saopsstenjuFrontexa, Evropska agencija za granične i obalne straže, koja je objavila analize stanja na zapadnom Balkanu za 2017. I  prvi kvartali 2018. godine.

Nastavljeni je pritisak na, kako se navodi u analizi, “pod-rutu”, Grcka-Albanija-Crna Gora-Bosna i Hercegovina-Hrvatska, što pokazuje da  migranti pokušavaju da zaobilaze postojeće sigurnosne mere na glavnoj ruti preko Srbije.

Kao i prethodnih godina, zaključuje se u ovoj analizi, iligalni migranti su nastavili da pokušavaju da uđu na zapadni Balkan preko južnih zajedničkih granica sa Grčkom i Bugarskom, pre nego što krenu ka severu i pokušavaju da izađu iz regiona uglavnom na sjevernim zajedničkim granicama Mađarske, Hrvatske ili Rumunije sa Srbijom.

Avganistanci i Pakistanci su najbrojniji medju migrantima, i čine oko 32 odnosno 30 odsto ukupnog broja migranta. Sirijci su na trećem mestu u 2017. godini i čine 8 odsto od ukupnog broja.

Najveći broj ilegalnih graničnih prelaza regionalnih migranata desio se na zajedničkim :kopnenim granicama između Grčke, Albanije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Saradnja između organa za sprovođenje zakona i poboljšanih mera kontrole granice bile su ključne za smanjenje pritiska migracije u regionu., zaključuje se u Frontexovom izveštaju.

U izveštaju se navodi I da je prošle godine, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija razbila   dve organizovane grupe za migraciju migranata kojima je organizovan prevoz migranata iz Grčke prema Srbiji  I dalje.

Istovremeno je Frontex objavio i podatke o broju nelegalnih prelazaka migranata u EU    U prvih sedam meseci 2018. godine koji govore da je  preko četiri glavne migrantske rute taj broj pao je za 43 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Od januara do jula zabeleženo je 73.500 prelaza, dok je u julu zabeleženo 14.900 prelaza, odnosno 18 odsto manje u odnosnu na jul prošle godine.

Više od polovine nelegalnih prelaza detektovano je na migrantskoj ruti preko Zapadnog Sredozemlja.

Do kraja jula broj nelegalnih prelazaka kroz istočnu Sredozemnu rutu bio je oko 4.000, što je 17 odsto manje u odnosu na jun ove godine.

Najviše migranata bilo je iz Sirije i Iraka, međutim, u julu je najviše bilo migranata iz Avganistana, navodi Fronteks.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …