уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Evropska komisija upozorila Hrvatsku zbog migranata

Evropska komisija upozorila Hrvatsku zbog migranata

izvor: RTS    photo: RTS

13 mart – Evropska komisija ozbiljno shvata navode Svetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnl o lošem postupanju hrvatske policije prema migrantima, i očekuje od hrvatskih vlasti da hitno reaguju po tom pitanju, izjavila je portparolka EK-a Mina Andreeva.

“Videli smo izveštaj Amnesti internešionala i Komisija je zabrinuta zbog izveštaja o lošem postupanju prema migrantima i izbeglicama i te navode uzima vrlo ozbiljno. Bilo kakav oblik nasilja ili zloupotrebe migranata i izbjeglica neprihvatljivo je”, rekla je Andreeva na konferenciji za novinare”, prenela je Hina.

Amnesti internešnl je u utorak objavio izveštaj pod naslovom “Gurnuti do ivice o nasilju i zlostavljanju izbeglica i migranata na balkanskoj ruti” u kojem se navodi da evropske vlade učestvuju u proterivanju hiljada azilanata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Ta međunarodna organizacija optužuje hrvatsku policiju za nasilje, i podseća da opremanje hrvatske policije financira EU i da za te svrhe daje više sredstava nego za humanitarnu pomoć.

“Komisija očekuje od Hrvatske da hitno deluje, a mi ćemo pozorno pratiti situaciju”, dodala je Andreeva.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da Hrvatska štiti svoje granice poput svake zemlje na svetu.

“Ako neka od evropskih zemalja želi ilegalne migrante, mi možemo kao 2015. otvoriti koridor i propustiti ih. Ali znamo da to nije tako, da ih Nemačka ili Austrija ne žele, da su Slovenija i Mađarska podigle žice. Svaka država na svetu štiti svoje granice pa tako i Hrvatska i nećemo dopustiti ilegalne migracije”, rekao je Božinović Hrvatskom radiju.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …