недеља, 21. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Dva Izraelska vojnika osuđena za akcije nad civilima tokom upada u Gazu

Dva Izraelska vojnika osuđena za akcije nad civilima tokom upada u Gazu

Izrael.

Osuđena su dva izraelska vojnika za izdavanje naredbe devetogodišnjem dečaku da otvori torbu sa minom, tokom upada Izraelaca u Gazu, pre dve godine.
Tročlano vojno sudsko veće izjavilo je da su vojnici znali da time ugrožavaju civilno stanovništvo, a što je strogo zabranjeno vojnim zakonima.
Na osnovu izjava zvaničnika iz Gaze, više od 1 400 Palestinaca poginulo je tokom poslednjeg Izraelskog upada.

 

U svom Izveštaju za 2009, Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija optužio je i Izrael i Hamas za „akcije koje su rezultirale brojnim ratnim zločinima, ali i zločinima protiv čovečnosti., tokom tronedeljne ofanzive, koja je okončana u Januaru 2009.
Pored ove akcije, Izraelska vojska je iste 2009, osudila dva oficira, što nisu sprečili ispaljivanje artiljerijskih granata na civilima naseljeno mesto u Gazi.
Još jedan Izraelski vojnik optužen je za ubistvo iz nehata, budući da je pucao u Palestinskog civila koji je mahao belom zastavicom.
„Ova odluka zasnovana je na dokazima da je vojnik, koji je služio kao strelac, namerno ciljao pojedinca koji je hodao sa grupom ljudi i pritom mahao belom zastavom, što nije u skladu sa ratnim pravom“, izjavio je predstavnik izraelskih vlasti.
Isti izvor navodi, i vazdušni napad na Ibrahim –al Makadma džamiju. Predstavnici Izraelskih snaga tvrde da su ciljani operativci koji su puštali rakete ka Izraelu, a koji su se nalazili blizu džamije. Povrede civila unutar džamije nenamerne su. Ipak nakon sprovedene istrage utvrđeno je da oficir koji je naredio napad propustio da izvrši odgovarajuće procene, i da bi imajući u vidu tu cinjenicu istom trebalo biti zabranjeno da služi na sličnim pozicijama komandovanja.
Ipak vojna pravobranilaštva se pozivaju na argument da nije prekršio međunarodna pravila ratovanja, budući da nije ciljao džamiju i civile, već terorističke operativce, a da uvek postoji mogućnost povrede civila.

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …