Početna / PRESS / MI U MEDIJIMA / Đurović: Predrasude o azilantima se podstiču

Đurović: Predrasude o azilantima se podstiču

Izvor: RTV 28.novembar 2013.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila ocenio je da su nedavni protesti protiv azilanata u Obrenovcu, kao i neki prethodni slučajevi, dokaz ksenofobije, ali i posledica podsticanja predrasuda među građanima iz nekih lokalnih političkih krugova. Đurović je u emisiji “Jedan na jedan” Radio-televizije Vojvodine kritikovao i državnu vlast zbog neadekvatne reakcije na ovakve slučajeve, kao i zbog neblagovremenog delovanja.

“Ako gradonačelnik kaže da je razlog takvog ponašanja građana strah da neko od azilanata ne uđe u Termoelektranu Obrenovac, on zloupotrebljva situaciju, jer time izaziva strah i paniku…A desilo se zapravo da je neko iz domaće sredine zapalio barake. Zato su ovi incidenti u Obrenovcu velika sramota i za lokalnu zajednicu i za celo društvo”, istakao je Đurović.

 

On ukazuje da se slične situacije dešavaju i u drugim serdinama, kao i u nekim evropskim zemljama, ali da postoje bitne razlike kad je reč o reakciji vlasti na takve pojave. “Zato je ovde jako važna reakcija vlasti. Ovde se, bojim se, radi na ksenofobiji, priča se o silovanjima, krađi…”, naveo je on.

Đurović smatra da je reakcija Vlade, koja je danas osudila nasilje i požar u Obrenovcu, ipak do danas izostajala, iako se, kako je ukazao “već mesecima zna da azilanti pristižu i da nema dovoljno kapaciteta za njihov prijem”.

“A za društvo je veliki problem kad se država povuče i ostavi građanima da rešavaju problem. A u ovom slučaju građani su pomisli da mogu sami da to reše”, rekao je on.

Istako je da je takav odnos prema azilantima protivzakonit i protivustavan, jer naši propisi azilantima garantuju pravo na boravak i na zaštitu, kao i prava vezana za smeštaj, zdravstvenu zaštitu…

“Država je morala da proceni da sledi rast broja azilanta i morala je da preduzeme mere da ispuni svoje zakonske i ustavne obaveze. To nije čak ni dobra volja, nego obaveza države. Ako se to ne dešava, onda se dešavaju ovakve kritične situacije koje eskaliraju u lokalnim sredinama”, upozorio je.

Đurović je naveo i da su tražioci azila uglavnom ljudi koji doalze iz potrebe, kojima je ugrožen život, i iz egzistencijalnih razloga. Oni, dodao je, masovno odlaze odavede ka zapadnoj Evropi, dok ih manje od jednog procenta izrazi želju da ostanu.

“Dešava se, nažalost, da ovde doživljavaju isto ono od čega su pobegli… Ovde je reč o talasu migracija, što našim građanima niko nije objasnio. I nikakav protest to neće zaustaviti.

 

Pogledajte još

Da li je moguće rešiti probleme azilanata?

Izvor: RTSAudio: RTS Beograd, 18. septembar 2023– Prema rečima Radoša Đurovića iz Centra za zaštitu i …