четвртак, 25. април 2024.
srsren
Početna / AKTUELNO / Nemačka vraća migrante u Španiju

Nemačka vraća migrante u Španiju

       priredio:APC             foto:DPA

BERLIN, 3. avgusta– Berlin i Madrid su postigli dogovor da Španija ubuduće prima nazad migrante koji se nalaze na nemačkoj granici, a prethodno su registrovani u toj zemlji, saopšteno je danas.

Portparolka nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova Eleonora Peterman kazala je danas da će prema sporazumu, koji će početi da se primenjuje u subotu, migranti koji su registrovani u Španiji biće vraćeni u tu zemlju sa nemačke granice u roku od 48 sati, naveo je  Asošiejted pres.

Peterman tvrdi da Madrid nije tražio ništa zauzvrat i dodala da su toku razgovori da se slična praksa, primeni s Grčkom i Italijom o iiz kojih u Nemačku dolazi veći broj migranata nego iz Španije.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer zapretio je u junu da će Nemačka jednostrano vraćati sa svoje granice migrante koji su već registrovani u nekoj drugoj zemlji, dok kancelarka Angela Merkel insistira da Nemačka postigne o tom pitanju sporazume s drugim državama,a nedavno je takav sporazum postignut i sa Austrijom

Samo dva dana ranije  Evropska komisija je najavila da će uputiti  Španiji hitnu pomoć od nekoliko desetina miliona evra kako bi se ta zemlja bolje suočila s prilivom migranata koji stižu na njene obale od Maroka, saopštili su danas izvori bliski EU.

Španski premijer Pedro Sančes zatražio je nešto ranije pomoć od 30 miliona evra iz Evropskog fonda za azil, migraciju i integraciju, rekli su Frans presu isti izvori i dodali da će pomoć biti upućena narednih dana.

Grčka takodje ima pomoć od tog fonda, koju je zatražila pre mesec dana kako bi se bolje suočila s migrantima na granici s Turskom.

U Španiju je od početka godine stiglo više od 20.000 migranata.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …