Početna / NOVOSTI IZ APC / Dodeliti azil izbeglima iz Ukrajine

Dodeliti azil izbeglima iz Ukrajine

Izvor: APC
Foto: APC

 

Ove godine Srbija po važećem zakonu ne može da produži privremenu zaštitu za izbegle iz Ukrajine, niti je u mogućnosti da se ugleda i prati primer EU, u kojoj će se ovo pitanje privremene zaštite za izbegle iz Ukrajine postaviti tek 2025. godine, jer u EU privremena zaštita izbeglima iz Ukrajine traje do 2025. godine.

Iako je tehnička Vlada Republike Srbije donela Odluku o izmeni i dopuni prvobitne Odluke o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine iz 2022. godine (Odluka je objavljena u “Službenom glasniku RS”, br. 21/2024 od 15.3.2024. godine, a stupila je na snagu 16.3.2024), Zakon o azilu i privremenoj zaštiti Republike Srbije ne dopušta produženje privremene zaštite na novi period od godinu dana (do 18.03.2025), to jest na duže od dve godine od kada je prvobitno dodeljena.

U ovakvoj pravno neredovnoj i nesigurnoj situaciji, gde je Odlukom tehničke Vlade faktički izmenjena odreba Zakona, potrebno je da Srbija, tj. Kancelarija za azil, krene sa sprovođenjem azilnog postupka za izbeglice iz Ukrajine, u brzoj proceduri bez nepotrebnog saslušanja, te krene sa dodelom azila izbeglima iz Ukrajine, a koji u Srbiji borave.

Na taj način Srbija će ne samo poštovati sopstveni Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, nego će i dati primer drugim državama u regionu i Evropi u kom pravcu da se kreću u pružanju boravka i zaštite izbeglicama iz Ukrajine, a u svetlu kontinuiranih ratnih dejstava u Ukrajini, bez izgleda da prestanu u narednom razumnom periodu!

U cilju dodeljivanja azila izbeglim licima iz Ukrajine, APC je pokrenuo inicijativu pred predstavnicima institucija i donosiocima odluka, ali je i krenuo u kampanju podizanja svesti u javnosti o ovom problemu i posebno osetljivom i neizvesnom položaju izbeglih lica iz Ukrajine, koja borave, rade, žive i integrišu se uspešno u lokalne sredine širom Srbije.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …