уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Dobra praksa Prekršajnog apelacionog suda: usvojene žalbe tražilaca azila na odluke prekršajnih sudova
images

Dobra praksa Prekršajnog apelacionog suda: usvojene žalbe tražilaca azila na odluke prekršajnih sudova

Prekršajni apelacioni sud do sada je usvojio sve žalbe Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA izjavljene u korist tražilaca azila, okrivljenih za ilegalni prelazak državne granice.

Član 8. Zakona o azilu i člana 31. Ženevske konvencije o statusu izbeglica propisuju načelo nekažnjavanja za nezakonit ulazak ili boravak lica koja traže azil, odnosno izbeglica koje dolaze sa teritorije gde su njihov život ili sloboda u opasnosti, pod uslovom da se odmah prijave vlastima i izlože razloge svog bespravnog ulaska ili prisustva.

Imajući u vidu navedene pozitivne propise, Prekršajni apelacioni sud je do sada usvojio sve žalbe tražioca azila u Republici Srbiji, ukinuo presude prvostepenih sudova kojim su oglašeni odgovornim za ilegalan prelazak državne granice i vratio predmete na ponovni postupak kako bi se tačno utvrdilo činjenično stanje i pravilno primenio član 8. Zakona o azilu i član 31. Ženevske konvencije o statusu izbeglica.

images

Pogledajte još

Praksa dobijanja stalnog nastanjenja uspostavljena u Srbiji

Izvor: CZA Foto: CZA Beograd, 03. jul 2024. godine – Centar za zaštitu i pomoć …