недеља, 19. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Deca među stotinama silovanih u Kongu

Deca među stotinama silovanih u Kongu

Kinšasa.

Više od pedesetoro dece bilo je među stotinama silovanih od strane naoružanih pobunjenika u ratom razorenom istočnom delu Demokratske Republike Kongo, izjavio je UN.
Među 240 silovanih ljudi od strane pobunjenika Ruande i Konga koji su napali sela u severnoj pokrajini Kivu između 30 jula i 3. avgusta, bilo je i dece. Napadači su blokirali puteve, a mnoge kuće bile su opljačkane.
Prema izveštajima misije OUN-a, broj žrtava porastao je u odnosu na ranije izvestaje za 156. 30.

 

Jula UN su obaveštene od strane humanitarnih agencija koje rade u toj oblasti da su pobunjenici zauzeli sela i da su počinili brojna silovanja.
„Grad Mpofi, 52 kilometara od Valikale, upravo je pao u ruke pobunjeničke grupe. Bilo je slučajeva seksualnog zlostavljanja. Humanitarni radnici javili su da se tamo ne ide.”, pisalo je u internom mejlu koji je jedan francuski predstavnik mirovne misije poslao šefovima u UN-u.
Zvaničnici UN-a izjavili su da će preduzeti sve moguće mere kako bi zaustavili silovanja u regionu.
„Nedavna masovna silovanja naglašavaju potrebu da se stavi tačka na imunitet koji uživaju počinioci takvih krivičnih dela”, rekao je Margot Valstrom, specijalni predstavnik UN-a za seksualno nasilje u konfliktu.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …