Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Deca među stotinama silovanih u Kongu

Deca među stotinama silovanih u Kongu

Kinšasa.

Više od pedesetoro dece bilo je među stotinama silovanih od strane naoružanih pobunjenika u ratom razorenom istočnom delu Demokratske Republike Kongo, izjavio je UN.
Među 240 silovanih ljudi od strane pobunjenika Ruande i Konga koji su napali sela u severnoj pokrajini Kivu između 30 jula i 3. avgusta, bilo je i dece. Napadači su blokirali puteve, a mnoge kuće bile su opljačkane.
Prema izveštajima misije OUN-a, broj žrtava porastao je u odnosu na ranije izvestaje za 156. 30.

 

Jula UN su obaveštene od strane humanitarnih agencija koje rade u toj oblasti da su pobunjenici zauzeli sela i da su počinili brojna silovanja.
„Grad Mpofi, 52 kilometara od Valikale, upravo je pao u ruke pobunjeničke grupe. Bilo je slučajeva seksualnog zlostavljanja. Humanitarni radnici javili su da se tamo ne ide.”, pisalo je u internom mejlu koji je jedan francuski predstavnik mirovne misije poslao šefovima u UN-u.
Zvaničnici UN-a izjavili su da će preduzeti sve moguće mere kako bi zaustavili silovanja u regionu.
„Nedavna masovna silovanja naglašavaju potrebu da se stavi tačka na imunitet koji uživaju počinioci takvih krivičnih dela”, rekao je Margot Valstrom, specijalni predstavnik UN-a za seksualno nasilje u konfliktu.

Pogledajte još

Sud pravde EU doneo presudu o kršenju EU direktive od strane Mađarske

Sud pravde EU presudio je 26.06.2023. godine da je Mađarska prekršila čl. 6 EU Direktive …