Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Bojkotovali nastavu zbog azilanata

Bojkotovali nastavu zbog azilanata

IZVOR: B 92 12.11.2013.

Đaci osnovne škole u Bogovađi, kod Lajkovca, 12. novembra 2013. godine su bojkotovali nastavu zbog nerešenog statusa oko 500 azilanata iz azijskih i afričkih zemalja u tom selu. Kako su javili lokalni mediji, bojkot su organizovali njihovi roditelji, koji su zajedno sa meštanima Bogovađe i okolnih sela u subotu, 9.novembra 2013.godine protestovali i tražili od države da hitno reši problem azilanata.

Sa današnje sednice Opštinskog veća u Lajkovcu, kojoj su prisustvovali i predstavnici mesne zajednice u Bogovađi, meštanima je upućen apel da prekinu bojkot nastave.

Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poslato je nekoliko zahteva, među kojima i onaj da u roku od pet dana počnu rešavanje problema azilanata.

Traži se i da Komesarijat za izbeglice stavi van snage oglas kojim je do 22. novembra 2013. godine zainteresovanima omogućeno da konkurišu za izdavanje objekata za smeštaj azilanata za koje nema mesta u Centru za azilante u Bogovađi.

Taj Centar je otvoren sredinom 2011. godine zbog prebukiranosti sličnog centra u Banji Koviljači i u njemu ima mesta za 170 osoba.

U subotu, prilikom podele lanč paketa za obrok toga dana, izveštači sa protesta izbrojali su da je bilo više od 300 azilanata van centra.

Oni se snalaze po šumama, a nije retkost da obijaju prazne vikendice kako bi se sklonili od hladnoće.

Centar u Bogovađi otvoren je kao “privremeno rešenje” u prostorijama odmarališta za decu Crvenog krsta iz Beograda, a pokušaj države da se u Vrbici, kod Mladenovca, u nekadašnjem vojnom kompleksu, reši problem trajnog smeštaja azilanata nije realizovan zbog protesta meštana.

U lajkovačkom selu Vračević prošle jeseni i zime radio je privremeni centar za smeštaj azilanata, ali je on zatvoren na proleće 2013.godine, takođe zbog protesta meštana, koje je podržala lokalna samouprava.

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …