понедељак, 20. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Bogovađa: Iz azila u učionicu

Bogovađa: Iz azila u učionicu

Novosti, 17.01.2013. godine

U sredu u Bogovađi, prvi put u Srbiji, deca tražioca azila pošla u školu. Blizanci Džamal i Saleh iz Somalije postali đaci prvaci

Dva nova drugara dočekana su sa radošću među đacima škole u Bogovađi

POSLE zimskog raspusta, učenike mešovitog odeljenja prvog i trećeg razreda osnovne školi u Bogovađi u sredu je čekalo dvostruko iznenađenje – dobili su novu učiteljicu, ali i dva školska druga. Dvanaestogodišnjaci, blizanci Džamal i Saleh, iz Mogadiša u Somaliji, deca su azilanata koja pohađaju školu u Srbiji.

Zbog dolaska dva nova učenika svi su u izdvojenom odeljenju u Bogovađi Osnovne škole “Mile Dubljević” iz Lajkovca bili uzbuđeni. Srdačno su mališane, koji su sa roditeljima i dve mlađe sestre tražeći spas od rata i teškog života iz daleke afričke zemlje stigli do Srbije, dočekali drugovi iz odeljenja, nastavnici, ali i nova učiteljica Ana Živković, kojoj je u sredu bio prvi radni dan.

 

– Deco, ja sam vaša nova učiteljica – rekla je Ana Živković. – Ovo su vaši novi školski drugovi. Nadam se da ćemo se dobro slagati, a svi ćemo se potruditi da im bude prijatno sa nama.

Trećaci su doneli školsku klupu i stolice za nove drugare. Prvi školski dan protekao je u upoznavanju sa novom učiteljicom i Džamalom i Salehom, koje mnogi đaci, ispostavilo se, već znaju, jer često zajedno igraju fudbal na seoskom igralištu u Bogovađi…

– Ovde smo godinu dana i odmah smo počeli da učimo srpski – kažu Džamal i Saleh. – Prvo smo naučili nazive svih slatkiša, da bismo mogli da kupujemo u prodavnici. Brat i ja mnogo volimo fudbal, navijamo za Crvenu zvezdu.

Na klupi Džamala i Saleha uredno složene pernice, sveske, olovke koje im je obezbedio Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Bukvar i udžbenike uskoro će dobiti od škole u Bogovađi. Kad je primetio da blizanci imaju sveske bez linija, prvak u klupi ispred njih, Gabrijel, otcepio je po dva lista sa linijama i dao ih blizancima.

– Ne možete lepo da pišete uspravne i kose crte kad nema linija – objasnio im je.

PIŠU ĆIRILICU Džemal i Saleh su već u sredu su iznenadili učiteljicu. Kada je krenula da im pokazuje prva ćirilična slova saznala je da oni već znaju sva. Rekli su joj da su naučili od obezbeđenja i ljudi zaposlenih u upravi centra za azil u Bogovađi.

U Centru za azilante u Bogovađi bili su, vele, prilično iznenađeni kad su dvojica mališana odjednom progovorili srpski. Dobro govore engleski , a srpski su učili spontano, kroz razgovor sa osobljem Centra. Iako dvanaestogodišnjaci, Džamal i Saleh su tek – prvaci.

– Ovo je prvi slučaj u Srbiji da su deca tražioci azila pošla u školu, a jedan od preduslova je da razumeju naš jezik – kaže Radoš Đurović, iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

– Sva deca koja su u postupku za azil treba da imaju osnovno, ili srednje obrazovanje, ali to je teško izvodljivo, zbog nepoznavanja jezika.

Roditelji Džamala i Saleha su neobrazovani, ali su veoma želeli da njihova deca pođu u školu.

Još četvoro mališana smeštenih u Centru za azil u Bogovađi, ističe Đurović, moglo bi uskoro da pođe u prvi razred. Doduše, ne znaju srpski tako dobro kao Džamal i Saleh.

Već na prvom, malom odmoru pročulo se u školi da su stigli novi učenici. Bezmalo svi iz drugih odeljenja sjatili su se da vide Džamala i Saleha.

PREVODIOCI – BLIZANCI su jedva čekali da pođu u školu, njihovom nestrpljenju nije bilo kraja – kaže Đurović. – Veoma su bistri, komunikativni. Bilo im je potrebno samo pet meseci da počnu da govore srpski. Imaju problema s padežima, ali sve shvataju, a kad zatreba, čak i prevode u Centru.

– Pa oni odlično govore srpski – kažu iznenađeno najstariji u školi, četvrtaci. – Super, imaćemo pojačanje u fudbalu.

Porodica blizanaca, saznajemo, namerava da se skući u severnoj Evropi, verovatno u Švedskoj, ili Norveškoj, gde azil dobija i većina izbeglica iz Somalije.

Dok ne napuste Srbiju, Džamal i Saleh družiće se sa decom u Bogovađi…

– Voleli bismo da ovde ostanemo, mnogo je lepo i imamo mnogo drugova – kažu blizanci dok sa ostalim đacima hitaju ka učionici, jer je školsko zvono označilo kraj malog odmora…

B.Puzovic, Novosti, 17.01.2013.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …