Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Bogovađa: Iz azila u učionicu

Bogovađa: Iz azila u učionicu

Novosti, 17.01.2013. godine

U sredu u Bogovađi, prvi put u Srbiji, deca tražioca azila pošla u školu. Blizanci Džamal i Saleh iz Somalije postali đaci prvaci

Dva nova drugara dočekana su sa radošću među đacima škole u Bogovađi

POSLE zimskog raspusta, učenike mešovitog odeljenja prvog i trećeg razreda osnovne školi u Bogovađi u sredu je čekalo dvostruko iznenađenje – dobili su novu učiteljicu, ali i dva školska druga. Dvanaestogodišnjaci, blizanci Džamal i Saleh, iz Mogadiša u Somaliji, deca su azilanata koja pohađaju školu u Srbiji.

Zbog dolaska dva nova učenika svi su u izdvojenom odeljenju u Bogovađi Osnovne škole “Mile Dubljević” iz Lajkovca bili uzbuđeni. Srdačno su mališane, koji su sa roditeljima i dve mlađe sestre tražeći spas od rata i teškog života iz daleke afričke zemlje stigli do Srbije, dočekali drugovi iz odeljenja, nastavnici, ali i nova učiteljica Ana Živković, kojoj je u sredu bio prvi radni dan.

 

– Deco, ja sam vaša nova učiteljica – rekla je Ana Živković. – Ovo su vaši novi školski drugovi. Nadam se da ćemo se dobro slagati, a svi ćemo se potruditi da im bude prijatno sa nama.

Trećaci su doneli školsku klupu i stolice za nove drugare. Prvi školski dan protekao je u upoznavanju sa novom učiteljicom i Džamalom i Salehom, koje mnogi đaci, ispostavilo se, već znaju, jer često zajedno igraju fudbal na seoskom igralištu u Bogovađi…

– Ovde smo godinu dana i odmah smo počeli da učimo srpski – kažu Džamal i Saleh. – Prvo smo naučili nazive svih slatkiša, da bismo mogli da kupujemo u prodavnici. Brat i ja mnogo volimo fudbal, navijamo za Crvenu zvezdu.

Na klupi Džamala i Saleha uredno složene pernice, sveske, olovke koje im je obezbedio Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Bukvar i udžbenike uskoro će dobiti od škole u Bogovađi. Kad je primetio da blizanci imaju sveske bez linija, prvak u klupi ispred njih, Gabrijel, otcepio je po dva lista sa linijama i dao ih blizancima.

– Ne možete lepo da pišete uspravne i kose crte kad nema linija – objasnio im je.

PIŠU ĆIRILICU Džemal i Saleh su već u sredu su iznenadili učiteljicu. Kada je krenula da im pokazuje prva ćirilična slova saznala je da oni već znaju sva. Rekli su joj da su naučili od obezbeđenja i ljudi zaposlenih u upravi centra za azil u Bogovađi.

U Centru za azilante u Bogovađi bili su, vele, prilično iznenađeni kad su dvojica mališana odjednom progovorili srpski. Dobro govore engleski , a srpski su učili spontano, kroz razgovor sa osobljem Centra. Iako dvanaestogodišnjaci, Džamal i Saleh su tek – prvaci.

– Ovo je prvi slučaj u Srbiji da su deca tražioci azila pošla u školu, a jedan od preduslova je da razumeju naš jezik – kaže Radoš Đurović, iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

– Sva deca koja su u postupku za azil treba da imaju osnovno, ili srednje obrazovanje, ali to je teško izvodljivo, zbog nepoznavanja jezika.

Roditelji Džamala i Saleha su neobrazovani, ali su veoma želeli da njihova deca pođu u školu.

Još četvoro mališana smeštenih u Centru za azil u Bogovađi, ističe Đurović, moglo bi uskoro da pođe u prvi razred. Doduše, ne znaju srpski tako dobro kao Džamal i Saleh.

Već na prvom, malom odmoru pročulo se u školi da su stigli novi učenici. Bezmalo svi iz drugih odeljenja sjatili su se da vide Džamala i Saleha.

PREVODIOCI – BLIZANCI su jedva čekali da pođu u školu, njihovom nestrpljenju nije bilo kraja – kaže Đurović. – Veoma su bistri, komunikativni. Bilo im je potrebno samo pet meseci da počnu da govore srpski. Imaju problema s padežima, ali sve shvataju, a kad zatreba, čak i prevode u Centru.

– Pa oni odlično govore srpski – kažu iznenađeno najstariji u školi, četvrtaci. – Super, imaćemo pojačanje u fudbalu.

Porodica blizanaca, saznajemo, namerava da se skući u severnoj Evropi, verovatno u Švedskoj, ili Norveškoj, gde azil dobija i većina izbeglica iz Somalije.

Dok ne napuste Srbiju, Džamal i Saleh družiće se sa decom u Bogovađi…

– Voleli bismo da ovde ostanemo, mnogo je lepo i imamo mnogo drugova – kažu blizanci dok sa ostalim đacima hitaju ka učionici, jer je školsko zvono označilo kraj malog odmora…

B.Puzovic, Novosti, 17.01.2013.

Pogledajte još

Vlada produžila privremenu zaštite za izbegle iz Ukrajine

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o dopuni postojeće “Odluke o pružanju privremene zaštite u …