четвртак, 20. јун 2024.
sren
Početna / NOVOSTI IZ APC / Beže iz Ukrajine, a Srbija im je novi dom!

Beže iz Ukrajine, a Srbija im je novi dom!

Mnoge izbeglice iz ratom razorene Ukrajine su dolazile, prolazile ali i ostajale u Srbij. Od više od 148 000 izbeglih koji su ušli u Srbiju od početka rata, 27 782 ljudi je prijavilo boravak u Srbiji, dok je više od 1 164 ukrajinskih izbeglica dobilo privremenu zaštitu. Mnogi su još u procesu da privremenu zaštitu ostvare. Svima je potrebna zaštita i pomoć.

Mnoge izbeglice iz Ukrajine su u Srbiji pronašle utočište, sigurno mesto za boravak i život, kako za sebe tako i za svoje najbliže. Ima ih skoro u svakom kutku zemlje, od Niša, Begrada, Novog Sada pa sve do Subotice.

U lokalnim sredinama izbeglice su gotovo neprimetne. Mnogi su tihi, nenametljivi, stidljivi i uplašeni, ali je njima potrebna podrška kako bi se uključili pravilno u lokalnu zajednicu, stekli nova poznanstva, razumeli svet oko sebe, skupili snagu da se izbore sa mnogim izazovima, od traženja posla, ostvarivanja zarade, uključivanja dece u vrtiće i škole do učenja jezika i upoznavanja sa sugrađanima.

Naša organizacija upravo aktivno radi da pomogne ukrajinskim izbeglicama da ostvare zaštitu i započnu normalan život kroz rad na lokalu, širom zemlje, od Preševa do Subotice. Uz pružanje direktne pomoći i podrške samim izbeglicama mi podstičemo dijalog između njih i lokalnih građana, delimo informacije, razbijamo predrasude i strahove, pomažemo razvoj tolerancije i inkluzivnosti u sredinama koje su primile izbeglice. Samo jedna od mera koje preduzimamo u razbijanju predrasuda su i kampanje u lokalnim sredinama, kao što je kampanja “Beže iz Ukrajine, a Srbija im je novi dom”. U većim gradovima širom zemlje, kao što su Niš, Beograd, Novi Sad, Subotica, pozvali smo lokalne građane da razumeju izbeglice i da im pomognu, a putem bilborda kao najvidljivijeg načina komunikacije. Iste aktivnosti prate naša gostovanja na lokalnim televizijama, radio stanicama, kao i izjave u novinama i kroz prisustvo u drugim tradicionalnim i online medijima.

Paralelno sa celom nacionalnom kampanjom koja se sprovodi na lokalu, učestvujemo u živim emisijama, debatama i vestima u nacionalnim medijima, a sve sa ciljem da podelimo relevantne i proverene informacije, objasnimo nedoumice, izborimo se sa predrasudama prema izbeglima i približimo građanima pravo lice izbeglištva i probleme koji ga prate.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …